Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν χθες το βράδυ από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Μία από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούς Θόλος) και οι άλλες δύο προσγειώθηκαν κοντά στον φράχτη ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, σημείωσε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις ρουκετών έγιναν μετά από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστίνιων διαδηλωτών, σε μια πορεία που οργάνωσε το ακροδεξιό εβραϊκό κίνημα Lahava, μια οργάνωση ανοικτά εχθρική προς τους Παλαιστίνιους. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Μετά από αυτές τις συγκρούσεις, τις πλέον βίαιες τα τελευταία χρόνια στην Ιερή Πόλη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε τη στήριξή της με ανακοίνωσή της χθες στους Παλαιστινίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, υπό την μορφή απειλής απέναντι στο Ισραήλ.

«Να γνωρίζετε ότι πίσω σας στέκεται μια ισχυρή αντίσταση που είναι έτοιμη (να πολεμήσει)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σπίθα που ανάψατε σήμερα θα είναι το φιτίλι της επερχόμενης έκρηξης ενώπιον του εχθρού», πρόσθεσε.

Ένας θύλακας δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία το 2007.

Χαμάς και Ισραήλ έχουν συγκρουστεί απευθείας σε πολέμους τρεις φορές μεταξύ 2008 και 2014.

Έκτοτε, ρουκέτες και εμπρηστικά μπαλόνια από τη Γάζα και ισραηλινές αντεπιθέσεις εναντίον της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμικής ομάδας στον παλαιστινιακό θύλακα, λαμβάνουν χώρα σποραδικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης