Στην πολωμένη τουρκική κοινωνία μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών και την απόλυτη συγκέντρωση εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο που φαίνεται να είναι δεμένος μαζί της, κάνει αναφορά το Politico στο πρωτοσέλιδό του.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας μετά την επικράτησή του στις πιο διχαστικές εκλογές των τελευταίων χρόνων στη γείτονα χώρα, που παραλίγο να απειλήσουν την κυριαρχία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυρίαρχος επί δεκαετίες Ερντογάν, νίκησε με ποσοστό 52% έναντι 48% τον αντίπαλό και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο πρόεδρος βγήκε επίσης πρώτος, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

«Ευχαριστώ το έθνος μας, που μας έδωσε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανοίξαμε την πόρτα του αιώνα της Τουρκίας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τους στόχους μας», είπε ο νικητής Ερντογάν μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τραγούδησε το προεκλογικό του άσμα πριν την ομιλία.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη στις επόμενες τοπικές εκλογές του 2024. Το κόμμα του ΑΚ έχει «χάσει» τη Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση το 2019.

Ο «σουλτάνος» στοχοποίησε ξανά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα λέγοντας χαρακτηριστικά. «Μπορούν οι ΛΟΑΤ να διεισδύσουν στο κόμμα ΑΚ ή σε άλλα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας του ευρύτερου συνασπισμού που υποστηρίζει τον Ερντογάν; Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς».

Τον Ερντογάν συνεχάρησαν μεταξύ άλλων στο Twitter η κυβέρνηση του Κατάρ και ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Η νίκη του «σουλτάνου» ήρθε μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες κατά τους αντιπάλους του για σχέσεις με την τρομοκρατία ενώ υποστήριζε ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με το χάος εάν η συμμαχία της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγύρισαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και κωμοπόλεων της Τουρκίας. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα αργότερα τη νύχτα για να τον ακούσουν να μιλά ξανά.

Η θέση της Τουρκίας ως βασικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη συμβολή της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή έχει κάνει τις εκλογές έναν από τους πιο κρίσιμους πολιτικούς αγώνες στον κόσμο φέτος. Με την ανανέωση της θητείας, ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια ισχυρή θέση να επηρεάσει όχι μόνο τη μελλοντική κατεύθυνση της δημοκρατίας στη χώρα των 85 εκατομμυρίων ισχυρών, αλλά και να διαμορφώσει την πολιτική στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν.

Ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει να στέλνει σιτάρι, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του Ερντογάν στις διεθνείς υποθέσεις. Είναι μάλιστα ο μόνος μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ που διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Πούτιν και ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν ήταν μεταξύ εκείνων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του. Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι το αποτέλεσμα ήταν «φυσικό αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς εργασίας σου» και «σαφείς αποδείξεις» ότι οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» της Τουρκίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσε επίσης να δώσει τα συγχαρητήριά του. «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

Η επιθετική προεκλογική εκστρατεία σύμφωνα με το Politico 

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν επικεντρώθηκε στο να κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι συνδέεται με την τρομοκρατία και υποστήριξε ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε χάος εάν η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία.

Ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος ηγέτης της Τουρκίας καθώς κυβερνά τη χώρα από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει θανάσιμα τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου στη δική του μετεκλογική ομιλία είπε ήταν «η πιο άδικη εκλογική διαδικασία εδώ και χρόνια».

«Όλοι οι πόροι του κράτους έχουν κινητοποιηθεί για ένα πολιτικό κόμμα. Έχουν απλωθεί στα πόδια ενός ανθρώπου», είπε. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι σχεδίαζε να παραιτηθεί, προσθέτοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Ο Ερντογάν χλεύασε τον αντίπαλό του λέγοντάς του: «Bye, bye Κεμάλ».

Σύμφωνα με το Politico, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο πρόεδρος και το κόμμα του AK κέρδισαν εύκολα τους αντιπάλους τους, ο Ερντογάν ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη μάχη της επανεκλογής, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός – που έχει φτάσει στο 43% – ένα αδύναμο νόμισμα και τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες πόλεις. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή και η κυβέρνηση επικρίθηκε για τις κακής ποιότητας κατασκευές και την αργή αντίδρασή της.

Η νίκη του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου τον έφερε πέντε μονάδες μπροστά από τον Κιλιτσντάρογλου και μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Μετά τα αποτελέσματα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβαλε σε λειτουργία μια πιο εθνικιστική στάση, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς, μια κίνηση όμως που δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία. Ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής υποψήφιος που κέρδισε το 5% στον πρώτο γύρο, υποστήριξε στη συνέχεια τον Ερντογάν και όχι τον Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η νίκη του Ερντογάν αναδεικνύει την πόλωση στην τουρκική κοινωνία, ιδίως τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Τουρκίας, οι μεγάλες πόλεις και το κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ψήφισαν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, ενώ τα κεντρικά εδάφη τάχθηκαν σθεναρά υπέρ του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οι εκλογές αντανακλούν το πόσο έχει γραπωθεί από την εξουσία ο Ερντογάν καθώς και την απόλυτη επιρροή του στα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από ομάδες προκυμμένες στο κόμμα του «σουλτάνου».

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί μέσα στην Αγιά Σοφιά

Εκατοντάδες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής μέσα στην Αγία Σοφία ώστε να πανηγυρίσουν τη νίκη του στις εκλογές.

Σύμφωνα με την τουρκική Sabah, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τους εορτασμούς των υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου, το πλήθος φώναζε επανειλημμένα «Αλλάχ Ακμπάρ».

Το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί στην Αγία Σοφία, προκειμένου να προσευχηθεί. Το γεγονός μάλιστα αναμένεται να συνδυαστεί και με μια μεγάλη φιέστα από την πλευρά των υποστηρικτών του.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης