Βολιβιανός δικαστής ακύρωσε χθες Δευτέρα ένταλμα σύλληψης του πολιτικού εξόριστου σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, εξέλιξη που θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του στην πατρίδα του χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να τεθεί υπό κράτηση.

Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον πρώην αρχηγό του κράτους για ανταρσία και τρομοκρατία, έπειτα από καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης πως υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση αυτή παραμένει σε εξέλιξη, σύμφωνα με εισαγγελείς. Οι εισαγγελικές αρχές σχεδιάζουν να κλητεύσουν τον σοσιαλιστή πολιτικό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον των δικαστηρίων.

Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει ένα παράθυρο ώστε ο Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία έπειτα από έναν χρόνο και πλέον που ζει στην εξορία. Μετά την παραίτησή του, υπό την πίεση του στρατού, την κυβέρνηση ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, δεξιά πρώην γερουσιάστρια.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα που ίδρυσε ο πρώτος αυτόχθονας ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της λατινοαμερικανικής χώρας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υποψήφιό του Λουίς Άρσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άρσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός του συνεργάτης.

Ο Έβο Μοράλες μετέβη την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε.

Παραμένει πρόεδρος του MAS, όμως ο Άρσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης