Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο άλλοτε ευνοούμενος του Λούλα και ατυχήσας υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βραζιλία πέρυσι, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών και έξι μηνών σε ημιανοικτή φυλακή, αφού κρίθηκε ένοχος στη δίκη του για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας που του επέτρεψε να εκλεγεί δήμαρχος στο Σάο Πάολο το 2012.

Ο πρώην υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), για την προεδρία —το περασμένο φθινόπωρο αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) αφού ο τελευταίος φυλακίστηκε— ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει έφεση σε αυτή την απόφαση, που πάρθηκε τη Δευτέρα και ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από τις αρχές. Ο Αντάτζι χαρακτήρισε «παράλογη» την ποινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστική ετυμηγορία κάνει λόγο για «πλαστογραφία εγγράφων για εκλογικούς σκοπούς» και για «258 πλαστά τιμολόγια» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Αντάτζι για να εκλεγεί δήμαρχος της οικονομικής πρωτεύουσας της Βραζιλίας.

Πάντως, ο δικαστής απάλλαξε τον Αντάτζι από άλλες κατηγορίες, για σύσταση και συμμορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Αντάτζι ηττήθηκε από τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου τον περασμένο Οκτώβριο στις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος Λούλα εκτίει από τον Απρίλιο του 2018 —μειωμένη στο μεταξύ— ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και 10 μηνών, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς. Ο Λούλα, εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς, κατήγγειλε έναν πολιτικό διωγμό με σκοπό να μην του επιτραπεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θεωρείτο φαβορί, κατά δημοσκοπήσεις, ακόμα και μετά τη φυλάκισή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης