Η Ευρωπαϊκή Ένωση “χαιρέτισε” την Πέμπτη την έκθεση του ΟΗΕ για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, ενώνοντας τη φωνή της με την έκκληση των ειδικών του ΟΗΕ για “στενή επιτήρηση” της κατάστασης.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης από την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα “υπογραμμίζει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στην Σιντζιάνγκ, οι οποίες θα μπορούσαν, σύμφωνα με την έκθεση, να συνιστούν διεθνή εγκλήματα, κυρίως εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όπως το αναφέρει η έκθεση, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Σιντζιάνγκ “χρειάζεται επείγουσα προσοχή από την κινεζική κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και τη διεθνή κοινότητα υπό ευρύτερη έννοια. Η ΕΕ συμμετέχει στην έκκληση που απηυθυναν οι ειδικοί του ΟΗΕ για να επιτηρείται στενά και να αξιολογείται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα”, τόνισε ο Μπορέλ.

Στις ΗΠΑ, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την έκθεση του ΟΗΕ απαιτώντας από το Πεκίνο να λογοδοτήσει για τη “γενοκτονία” αυτή.

“Η έκθεση αυτή ενισχύει και επιβεβαιώνει τις σοβαρές μας ανησυχίες σε σχέση με τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις κινεζικές αρχές” σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε από τις κινεζικές αρχές να λογοδοτήσουν και τις καλούμε να απελευθερώσουν όλους αυτούς που παραμένουν υπό κράτηση αδικαιολόγητα και να επιτρέψουν την πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε ανεξάρτητους ερευνητές στην Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και σε όλη την Κίνα”, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης