Ζαρίφ: Η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να ξεπεράσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 08:55
Ζαρίφ: Η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να ξεπεράσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν το 2015 συμφωνία που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων και την επανέναρξη των εμπορικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία - γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) - τον Μάιο του 2018 και έδωσε εντολή να επιβληθούν εκ νέου κατά φάσεις οι κυρώσεις της χώρας του σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία - της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας - καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της επιμένουν μολαταύτα πως παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή της.

«Οι Ευρωπαίοι αρχικά θεώρησαν το ΚΟΣΔ επίτευγμα, αλλά ίσως δεν ήταν έτοιμοι για αυτό, και ασφαλώς δεν αποδείχθηκαν ικανοί να αντισταθούν στις αμερικανικές κυρώσεις» έκρινε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στον Khamenei.ir, τον επίσημο ιστότοπο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στους Ευρωπαίους για να θέσουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις τους. Η Ευρώπη πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες της με μερικές δηλώσεις και κάποια ανολοκλήρωτα σχέδια» πρόσθεσε.

Ο Ζαρίφ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τεχεράνης στις συνομιλίες για το ΚΟΣΔ, τόνισε πως, παρά τις πιέσεις που ασκεί στις ευρωπαϊκές χώρες, το Ιράν «δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις» για αυτές.

Αντιθέτως, η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει στραμμένη προς τους παραδοσιακούς της εταίρους, όπως η Ρωσία και η Κίνα. «Το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής μας βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 08:55