Περίπου τη μισή ποσότητα κοκαϊνης που καταναλώθηκε στις ανατολικές πολιτείες της Αυστραλίας τους τελευταίους μήνες, εισήγαγε το καρτέλ του αδίστακτου Μεξικανού Χουακίν Γκάζμαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Τον Ιούνιο, η αστυνομία κατάφερε να κατασχέσει 240 κιλά κοκαΐνης, που εκτιμά ότι ξεκίνησαν από το Μεξικό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών Δίωξης Ναρκωτικών, το καρτέλ «Σιναλόα» (Sinaloa) κατάφερε να διεισδύσει στην Αυστραλία κι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να οργανωθεί στο Σίδνεϊ, στήνοντας εκεί «μονάδα εισαγωγής κοκαΐνης».
Οι αρχές της χώρας αναφέρουν, επίσης, ότι κατά πάσα πιθανότητα, το καρτέλ μεταφέρει την άσπρη σκόνη από τις χώρες παραγωγής της, που εντοπίζονται στην Νότια Αμερική, στο Μεξικό, στο λιμάνι της Μελβούρνης.

