Το Ιράν έχει απευθυνθεί στο Ομάν και το Κατάρ, ζητώντας τους να μεσολαβήσουν με την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις και να επανεκκινήσουν τις πυρηνικές συνομιλίες, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα στην εφημερίδα Jerusalem Post .
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία εργάζεται επίσης παρασκηνιακά για την προώθηση ενός πλαισίου κατάπαυσης του πυρός με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, πρόσθεσε η πηγή.
Αυτές οι ιρανικές προσπάθειες έρχονται εν μέσω σαφών μηνυμάτων από την Ουάσινγκτον: μόνο η πλήρης αποδοχή της αμερικανικής πρότασης από το Ιράν, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, θα οδηγήσει στον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Θα μπορούσαμε εύκολα να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και να τερματίσουμε αυτήν την αιματηρή σύγκρουση!!!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social την Κυριακή.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα : «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί θα προσέλθουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Όσο το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει τις επιθέσεις του στο ιρανικό έθνος, η συμμετοχή σε συνομιλίες με τον μεγαλύτερο υποστηρικτή και εταίρο του (τις Ηνωμένες Πολιτείες) είναι άνευ νοήματος».
Στο Ισραήλ, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η απόρριψη της αμερικανικής πρότασης από το Ιράν θα οδηγήσει τελικά την Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στην στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε στην Post , «ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί τελικά».

