Με την μισή ενέργεια θα επαναλειτουργήσει ο γιγάντιος υπόγειος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων.
Το μεγαλύτερο πείραμα της Ανθρωπότητας είχε διακοπεί πέρυσι το Σεπτέμβριο, εννιά μόλις μέρες μετά την έναρξή του, λόγω σοβαρής ηλεκτρικής βλάβης.
Το CERN διευκρίνισε ότι δεν χρειάζονται άλλες επισκευές και ότι οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν και στις 10.000 ηλεκτρικές συνδέσεις του επιταχυντή.
Το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε ότι το CERN σκοπεύει να ξαναλειτουργήσει τον επιταχυντή με ενέργεια 3,5 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), προκειμένου να επιτρέψει στους χειριστές του επιταχυντή να αποκτήσουν εμπειρία στον ασφαλή χειρισμό του μηχανήματος.
Η χαμηλότερη ενέργεια θα αποτρέψει την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών συνδέσεων και θα επιτρέψει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας τους.

