Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί από το απόγευμα της Πέμπτης το νησιωτικό σύμπλεγμα Σαμόα στον Νότιο Ειρηνικό, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Έβαν, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ν. Ζηλανδίας, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και ζημιές σε εκατοντάδες κατοικίες, αφήνοντας πολλά σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό λόγω καταστροφών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ έντονα παραμένουν τα προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters, οι περισσότεροι δρόμοι από και προς την πρωτεύουσα Άπια είναι εκτός κυκλοφορίας εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη γειτονική Ν. Ζηλανδία ανέφερε πως θα υπάρξουν επιπλέον πτήσεις προς το νησιωτικό κράτος, εφόσον κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

