Κάθε νέα πρόταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο τραγούδι αποτελεί ένα αναμφισβήτητο αισθητικό και καλλιτεχνικό γεγονός.

Πόσω μάλλον τώρα που το νέο του τραγούδι είναι σε στίχους του εκλιπόντος μεγάλου Έλληνα στιχουργού Μάνου Ελευθερίου και το τραγουδά μιά φωνή-πρόταση γιά το ελληνικό τραγούδι, η Βερόνικα Δαβάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία τραγουδιστική δουλειά του Δημήτρη Παπαδημητρίου ήταν η συλλογή τραγουδιών του “Μεγάλος Αιρετικός” που παρουσιάστηκαν συναυλιακά στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  καθώς και οι δύο μικροί κύκλοι “Τραγούδια της αιώνιας φυγής” (Χ. Μύλλερ) και “Του Έρωτα η Μαύρη Δόξα” (Ρ. Χάινε) κύκλοι που πέραν της συναυλιακής παρουσίασης τους εξεδόθησαν και δισκογραφικά προ ολίγων μηνών.

 Εκέινα είναι τραγούδια που προσχωρύν το Ελληνικό τραγούδι στά χωρικά ύδατα της λόγιας μουσικής χωρίς να χάνεται το ελληνικό χρώμα και η τραγουδιστική ποιότητα του.

Ομως το «Πάμε Να Βρούμε Λίγη Θάλασσα» ανήκει σε μιά νέα ανεξάρτητη συλλογή τραγουδιών  που θα εκδίδονται χωριστά καθώς ηχογραφούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειναι τραγούδια λαϊκά , όχι υποχρεωτικά στην ηχητική φόρμα τους αλλά σίγουρα στήν βασική φιλοσοφία τους: επιδιώκουν την άμεση επικοινωνία με το κοινό, να μεταφέρουν συναίσθημα, σκέψη και διάθεση με τρόπο  άμεσο και ευθύβολο..

Σε αυτό αναμφίβολα βοηθά ο στίχος του Μάνου Ελευθερίου. Την μεγάλη αγάπη, φιλία  και αμοιβαία εκτίμηση τους οι δύο δημιουργοί δεν την μετέτρεψαν σε τραγούδια. Ενα μόνο τραγούδι τους υπάρχει στην δισκογραφία, οι “Σταθμάρχες” με τον Γιώργο Νταλάρα στον αφιερωματικό στον Ελευθερίου δίσκο της Universal.

Πολλοί στίχοι δόθηκαν στον Δημήτρη Παπαδημητρίου έκτοτε και τα παραχθέντα τραγούδια ξεκινούν την έκδοση τους με το “Πάμε Να βρούμε Λίγη Θάλασσα” , τραγούδι που πρόλαβε να ακούσει ο Μάνος live στο σπίτι του συνθέτη σε μιά πρωτόλεια μορφή.

Είναι πλέον κοινος τόπος να πούμε ότι ο Ελευθερίου έρχεται να κάτσει στο Πάνθεον της Στιχουργικής μας δίπλα στον Νίκο Γκάτσο, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Δ. Χριστοδούλου και τον Άλκη Αλκαίο και φυσικά της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και μερικούς ακόμα γίγαντες του παρελθόντος.

 Η Βερόνικα Δαβάκη επανέρχεται μετά από τίς ιδιαίτερες και πολύ χαρακτηριστικές της πρώτες παρουσίες στο ελληνικό τραγούδι :

 τα πολύ ενδιαφέροντα ρεμπέτικα γιά σόλο άρπα και φωνή, το Αρμένικο “Σκανταλιάρικο” του Μπαλυάν σε ενορχήστρωση του Δημήτρη Παπαδημητρίου ,τα πρώτα τραγούδια απο την συνεχώς ανανεούμενη πλατύτερη συνεργασία της με τον Νίκο Ξυδάκη, τον άλλο μεγάλο του ελληνικού τραγουδιού «Στα Μικρά μας Μυστικά» και μετά την συμμετοχή της στα τραγούδια του τηλεοπτικού «Λόγω Τιμής 20 χρόνια Μετά».

Με την οικεία και γελαστή φωνή της η Βερόνικα Δαβάκη γίνεται η ιδανική ερμηνεύτρια της αισιοδοξίας, της ελπίδας αλλά και του «συνθηματικού»  χαρακτήρα των στίχων και της μουσικής των δυο μεγάλων δημιουργών.

Το “Πάμε να Βρούμε Λίγη Θάλασσα”  δεν είναι μόνο ένα τραγούδι αντίδραση στον εγκλεισμό ή τραγούδι-ξέσπασμα αντί για το “Μένουμε Σπίτι”.  Και η έκδοση του καθυστέρησε ακριβώς για να μηφανεί σαν ένα ρηχό αντίθετο σλόγκαν.

Όμως ο εγκλεισμός είναι μιά κατάσταση που δεν χρειάζεται τον κορωνοϊό γιά να υπάρξει…μας κλωθογυρίζει άδηλα και μας αιχμαλωτίζει στην καθημερινότητα, την σύμβαση, την ηττοπάθεια. Φτού ξελευτερία λοιπόν και άρατε πύλας!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης