Νέα αποκεντρωμένη υπηρεσία προκειμένου να ελεγχθούν οι εισαγωγές αλιευμάτων από τρίτες χώρες που είναι πιθανό να προέρχονται από παράνομη αλιεία θα ιδρυθεί με βάση το νέο νομοσχέδιο του Θαλάσσιου και Αλιευτικού Τουρισμού.

Η έδρα της νέας υπηρεσίας θα είναι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με υποχρεωτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην υπηρεσία θα εργασθεί υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ο έλεγχος της γνησιότητας των εγγράφων των αλιευμάτων θα πραγματοποιείται από τα στελέχη της νέας υπηρεσίας με στόχο την εξακρίβωση της τυχούσας παράνομης αλιείας τους πριν την εισαγωγή τους στη χώρα μας και θα είναι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Νικόλαου Λίτινα.

Επίσης η ευθύνη της συλλογής των δεδομένων με θέμα την αλιεία στη χώρα μας ανατίθεται στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σύμφωνα και με απόφαση της ΕΕ.

Η ΕΕ επιδοτεί τη χρηματοδότηση για τη συλλογή δεδομένων ωστόσο το ποσό θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με πρόβλεψη του τακτικού προϋπολογισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης στη αρχή κάθε έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης