Με την καθιέρωση πέντε βασικών κριτηρίων για την απονομή του σήματος ελληνικού προιόντος, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να στηρίξει την ελληνική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, δίνοντας τους συγκριτικό πλεονέκτημα σε μία περίοδο που το brand name «ελληνικό προιόν» πουλάει σε όλα και μεγαλύτερα τμήματα Ελλήνων καταναλωτών.

Παράλληλα αντικαθιστά την καταργηθείσα από τις 22 Αυγούστου εσφαλμένη, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, αγορανομική διάταξη που είχε καθιερώσει από την άνοιξη του 2009 ο τότε υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος, με βάση την οποία ήταν υποχρεωτική η αναγραφή της εθνικότητας της πρώτης ύλης στις συσκευασίες όλων των γαλακτοκομικών προιόντων.

Tα κριτήρια για την απονομή είναι τα παρακάτω:

– Πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα

– Υποχρεωτικά η κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρεί αρχείο με προμηθευτές γάλακτος και εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

– Διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης για την εθνικότητα προέλευσης της πρώτης ύλης.

– Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος και των προιόντων γάλακτος πρέπει να είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα..

– Το γάλα που διατίθεται στην κατανάλωση ή χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης