Οι εταιρείες-κολοσσοί του Διαδικτύου Google, Yahoo! και Facebook κατέθεσαν προσφυγή σήμερα στα αμερικανικά δικαστήρια με την οποία ζητούν να τους επιτρέπεται να δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα αιτήματα που τους υποβάλει η αμερικανική κυβέρνηση για παροχή πληροφοριών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Στο αίτημά του προς το Δικαστήριο Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού, η Yahoo! υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών χωρίς να εμποδίζει τις διαδικτυακές εταιρείες να ανακοινώνουν τον αριθμό των αιτημάτων που δέχονται εξ ονόματος της εθνικής ασφάλειας». Ο νομικός σύμβουλος της Yahoo! Ρον Μπελ σημειώνει στο ιστολόγιο της εταιρείας ότι« η απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών σε τελική ανάλυση τρέφει τη δυσπιστία και τις υποψίες απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παρόμοια είναι και η προσφυγή που κατέθεσε η Facebook στο δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι «απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι οι δηλώσεις και «οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στις ανησυχίες των χρηστών, σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων τους», όπως έγραψε ο νομικός εκπρόσωπός της, Κόλιν Στρετς.

Η Google, που είχε καταθέσει και τον Ιούνιο προσφυγή μαζί με την εταιρεία λογισμού Microsoft, εξηγεί στο ιστολόγιο της ότι ζητά να του επιτραπεί “να δημοσιοποιεί λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για το είδος των αιτημάτων” που της υποβάλλονται με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Eπιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης