Το κλίμα έχει αλλάξει απέναντι στη χώρα, μετά και τη διπλή έξοδο στις αγορές, κάτι που έγινε σαφές και στο πρόσφατο roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, όπου οι θέσεις των ξένων funds ήταν σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με μεγάλα ονόματα θεσμικών επενδυτών να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τον κλάδο κι όχι μόνο.

Σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα γίνεται motoring για την Ελλάδα σε κρίσιμους τομείς, όπως τα ακίνητα, η ενέργεια, οι μεταφορές και τα logistics.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των funds το επόμενο διάστημαΈτσι, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των funds το επόμενο διάστημα, τόσο αυτών που έχτισαν θέσεις στα ελληνικά assets το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο μετοχές και ομόλογα, όσο και αυτών που σκέφτονται να εντάξουν την Ελλάδα στη στρατηγική τους.

Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των αγορών τις επόμενες ημέρες, καθώς μία σειρά οικονομικών στοιχείων, που πρόκειται να ανακοινωθούν αναμένεται να δώσουν σαφέστερη εικόνα στους επενδυτές σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, όπως οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, οι λιανικές πωλήσεις και η εικόνα του μεταποιητικού κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 28 Μαρτίου ανακοινώνονται τα στοιχεία για την καταναλωτική καθώς και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 29 Μαρτίου δημοσιεύονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις καθώς και για τον δείκτη τιμών παραγωγού (ΡΡΙ), ενώ τη Δευτέρα 1η Απριλίου αναμένονται τα στοιχεία για τον μεταποιητικό δείκτη PMI για τον μήνα Μάρτιο της IHS Markit.

Tα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδαΟι σοβαροί επενδυτές ανά τον πλανήτη ξέρουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προβλήματα, καθώς και ότι υπάρχουν αρκετές μεταβλητές. Το ότι παρακολουθούν μια χώρα που είχαν… ξεχάσει για δέκα χρόνια, κάνει τη διαφορά.

Δεν παραγνωρίζουν για παράδειγμα, την εκτίμηση για την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι θετική.

Τα spreads στα 5ετή CDS έχουν υποχωρήσει κατά 129 μονάδες βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες και στις 366 μ.β, ενώ η απόδοση στο 10ετές ομόλογο κινείται γύρω από το 3,7%.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και οι επιδόσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι εντυπωσιακές, αφού το Χ.Α έρχεται πρώτο σε αποδόσεις στην Ευρώπη και δεύτερο στον κόσμο, με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Τα ακίνητα θα ακολουθήσουν μετοχές και ομόλογα

Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά βρίσκονται οι αποδόσεις των ακινήτων στην Ελλάδα, αποτελώντας ισχυρό «δέλεαρ» για όλο και περισσότερα funds και ξένους θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες και σε αγορές λιγότερο ανεπτυγμένες, όντας διατεθειμένοι να αναλάβουν και το αντίστοιχο ρίσκο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, το 2018 τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων εισοδήματος (γραφεία, εμπορικά καταστήματα και logistics) κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% προήλθε από τις εγχώριες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Tο απόθεμα των κτιρίων γραφείων στην ελληνική αγορά είναι σαφώς χαμηλότερων προδιαγραφών έναντι ανταγωνιστικών αγορών, ακόμα και των βαλκανικώνΣύγχρονα κτίρια γραφείων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις logistics τελευταίων προδιαγραφών και εμπορικά κέντρα και καταστήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των επενδυτών, δεδομένης της ανάκαμψης της αγοράς.

Άλλωστε, τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων και των κτιρίων γραφείων στα πλέον περιζήτητα σημεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ στα logistics η ζήτηση παραμένει σταθερά υψηλότερη της προσφοράς την τελευταία διετία.

Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο μπορεί να αποφέρει ετήσια απόδοση της τάξεως του 11,5%, που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Έτσι, το απόθεμα των κτιρίων γραφείων στην ελληνική αγορά είναι σαφώς χαμηλότερων προδιαγραφών έναντι ανταγωνιστικών αγορών, ακόμα και των βαλκανικών, όπου το «προϊόν» είναι ποιοτικότερο λόγω των σημαντικών επενδύσεων που έχουν γίνει, ενώ προσφέρει και υψηλές αποδόσεις.

Έτσι, στη Σόφια, τα γραφεία αποδίδουν 8%, στο Βουκουρέστι 7,3% και στην Κωνσταντινούπολη 8%. Πρόκειται για πόλεις με υψηλή συγκέντρωση πολυεθνικών ομίλων και πολύ σύγχρονο απόθεμα γραφείων, συγκριτικά με την Αθήνα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης