Άλλα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 09:02
Άλλα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Μπροστά στις αυξανόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, η επιδότηση όσων έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αναστέλλονται θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά τον τέταρτο μήνα αναστολής της σύμβασής τους θα λαμβάνουν από το κράτος το 70% με 77% του καθαρού μισθού τους και μετά τον έβδομο μήνα το 80% με 87%, έναντι του 60% με 67% που λαμβάνουν τώρα.

Εξάλλου όσοι είναι ήδη άνεργοι θα δουν τα επιδόματά τους να παρατείνονται κατά τρεις μήνες, στην περίπτωση που πλησιάζει το τέλος της περιόδου επιδότησής τους.

Έπειτα από οκτώ ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν επίσης να υιοθετήσουν και άλλα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Ο ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από το κλείσιμο μέχρι νεοτέρας των εστιατορίων και των καφέ, θα μειωθεί από την 1η Ιουλίου και για έναν χρόνο στο 7% από το 19% που είναι τώρα.

Παράλληλα, προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες τα παιδιά των οποίων είναι αναγκασμένα να παρακολουθούν μαθήματα μέσω διαδικτύου λόγω του κλεισίματος των σχολείων, θα δοθούν επιδόματα για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία θα φτάνουν έως και τα 150 ευρώ.

Το νέο αυτό οικονομικό πρόγραμμα -το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ- προστίθεται σε ένα άλλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Γερμανίας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που έχει ήδη υιοθετηθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 09:17