Άρθρο-έκκληση «για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων» υπογράφουν 142 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Renew), στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο -που αναδημοσιεύει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/The Left- σε έναν κόσμο όπου εισοδηματίες όπως ο Έλον Μασκ ή ο Τζεφ Μπέζος έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, «οι πολύ πλούσιοι χρησιμοποιούν περίπλοκες φορολογικές ρυθμίσεις για να μειώνουν τον φορολογικό τους συντελεστή στο ελάχιστο – κάτι που τα συνηθισμένα νοικοκυριά δεν μπορούν να κάνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, με «θέσπιση προοδευτικού φόρου στον πλούτο των υπερπλουσίων, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και παράλληλα να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις για την οικολογική και κοινωνική μετάβαση».

Σε όσους λένε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οι ευρωβουλευτές απαντούν ότι «ήδη πετύχαμε μια φορά την επίτευξη συμφωνίας για την παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, όταν όλοι έλεγαν ότι ήταν αδύνατο».

Όπως και σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και τώρα, «η εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας απαιτεί πραγματική πολιτική βούληση, ιδίως από τους εκλεγμένους αξιωματούχους και την κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτό καλούν «διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ να ξεκινήσουν έναν γύρο διαπραγματεύσεων για τη φορολόγηση του ακραίου πλούτου» αλλά και «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Επιτροπή να εργαστούν για την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης