Πιο διχασμένη από ποτέ είναι πλέον η ΕΕ επί της πρότασης της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους ώστε να χαλιναγωγήσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, φοβούμενοι ότι ο Πούτιν θα “απαντήσει” κλείνοντας εντελώς τις στρόφιγγες.

Ορισμένοι εξ αυτών ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο τιμής για το σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προωθείται και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Με ποιες προτάσεις της Κομισιόν συμφωνούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν θα στηρίξουν κανένα ανώτατο όριο στην τιμή μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες  τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, αλλά πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για να τιθασεύσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Ορισμένοι υπουργοί επιθυμούν θέλουν ένα ανώτατο όριο σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου προωθείται επίσης. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για την απομάκρυνση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν σήμερα εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές πάντως εκτιμούν, ότι οι σημερινές συζητήσεις στοχεύουν περισσότερο στο να περιορίσουν τις επιλογές για περαιτέρω συζήτηση, αντί να καταλήξουν σε τελική απόφαση για τους τρόπους αντιμετώπισης μιας κρίσης που τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα. «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας».

Η πρόταση την οποία προωθεί η Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί να διακόψει εντελώς τις προμήθειες.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερούσε από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία είπε ότι αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Εσθονίας Riina Sikkut. .

Όμως, τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλα τα αποθέματά τους, ενώ ορισμένα αμφισβητούν εάν ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο χαμηλές.

Η ελληνική θέση

Υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας K. Σκρέκας αναφέρει ότι θα υποστηρίξει αυτή την θέση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης