Στις οικονομικές της σελίδες η Suddeutsche Zeitung αναφέρεται επίσης στους φόβους της Κομισιόν ότι τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας, θα αυξηθούν και πάλι τα επισφαλή δάνεια που εκκρεμούν σε ευρωπαϊκές τράπεζες και σημειώνει:

«Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται από τις Βρυξέλλες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη. Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει σχετικές ιδέες στις κυβερνήσεις – συγκεκριμένα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου Υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Την επτασέλιδη παρουσίαση έχει στη διάθεσή της η SZ. Εκεί, λοιπόν, η Κομισιόν εξηγεί ότι το ένα τρίτο των δανείων στην Ελλάδα είναι προβληματικό: μια πικρή κληρονομιά της κρίσης δημόσιου χρέους που καθιστά τώρα τις τράπεζες λιγότερο ανθεκτικές.

»Σε πολλές άλλες χώρες ωστόσο το ποσοστό των επισφαλών δανείων παραμένει χαμηλό. Στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 2% (…)».

Μερικά από τα σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«H διευκόλυνση πώλησης των επισφαλών δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκπτωση για να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους (…) H ευθυγράμμιση των κανόνων περί αφερεγγυότητας μεταξύ των κρατών-μελών.

»Η Kομισιόν επαινεί επίσης τη χρησιμότητα των “κακών” τραπεζών και προτείνει τώρα τη συγχώνευση των εθνικών “κακών” τραπεζών σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης