Ανεβάζουν ρολά 66.010 επιχειρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, 06:21
Ανεβάζουν ρολά 66.010 επιχειρήσεις

Στο δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων εισέρχεται σήμερα η χώρα, καθώς, μαζί με την επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα σχολεία, ανοίγουν και χιλιάδες καταστήματα.

Συγκεκριμένα επαναλειτουργούν 66.010 λιανεμπορικές και άλλες επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων των οποίων η εργασία ανεστάλη λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Επίσης έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.
 
Συγκεκριμένα επανεκκινούν από σήμερα οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με:

- εξοπλισμό ήχου και εικόνας

- κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

- σιδηρικά, χρώματα και τζάμια, χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου

- ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης

- εγγραφές μουσικής και εικόνας

- παιχνίδια

-κάθε είδους ενδύματα, υποδήματα και δερμάτινα είδη

- καλλυντικά και είδη καλλωπισμού

- ρολόγια και κοσμήματα

- καινούρια και μεταχειρισμένα είδη
 
Επίσης επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις:

- ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

- ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων

- ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης

- τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).
 
Παράλληλα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, καθώς και άλλων ειδών όπως επίσης και οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
 
Έτσι από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων ανεστάλη.
 

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου οι όροι που έχει θέσει η κυβέρνηση προβλέπουν:

Για επιχειρήσεις έως 20τ.μ.: τέσσερα άτομα, από 20-100 τ.μ.: τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά 10τ.μ. και άνω των 100τ.μ.: δώδεκα άτομα + ένα άτομο ανά 15τ.μ. Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου, ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10τ.μ. ανά όροφο. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μ. μεταξύ ατόμων. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Συνιστάται επιπλέον η μη χρήση ανελκυστήρων, ενώ περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Η λειτουργία των καταστημάτων ξεκινά στις 10:00 π.μ.‬, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών, η λειτουργία των οποίων επιτρέπεται από τις ‪7:00 π.μ.
 
Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο, όμως επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
 
Στις σχολές οδηγών επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.
 
Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα, μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων, δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού και ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των ατόμων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, 08:28