Αύξηση έως και 60% στο φυσικό αέριο προβλέπει η Gazprom

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, 15:55
Αύξηση έως και 60% στο φυσικό αέριο προβλέπει η Gazprom

Η ρωσική κρατική Gazprom δήλωσε σήμερα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να εκτοξευθούν το χειμώνα έως και κατά 60% πλησιάζοντας τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας - όπως υποστηρίζει - των δυτικών κυρώσεων.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (240 ευρώ/μεγαβατώρα). Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (380 ευρώ/μεγαβατώρα) αυτό το χειμώνα», ανέφερε η Gazprom.

Την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχα εκτοξευθεί στο ιστορικό υψηλό των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει στα 240 ευρώ (σήμερα), αλλά παραμένουν εξαιρετικά υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν κυμαίνονταν στα 46 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει μειώσει τις προμήθειες του φυσικού αερίου μέσω του κρίσιμου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού, έπειτα από μία διαμάχη για τις τουρμπίνες του που χρειάστηκαν επιδιόρθωση.

Όπως ανέφερε ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας σε ανακοίνωσή του, συνολικά από τις αρχές του 2022 μέχρι χτες, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή της μειώθηκε κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα του Βερολίνου για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.

Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022, 17:22