Η αριστερή ισπανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα σφράγισαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ, μια συμφωνία για μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού έπειτα από ημέρες διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα, ανέφεραν οι δύο πλευρές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Η αύξηση κατά 15 ευρώ τον μήνα (περίπου 1,6%) θα εφαρμοστεί (αναδρομικά) από την 1η Σεπτεμβρίου 2021» γνωστοποίησαν το υπουργείο και τα συνδικάτα CCOO και UGT στην κοινή ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή, που αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 1.125 ευρώ μηνιαίως μεικτά για 12 μήνες, δεν έχει αντίθετα υπογραφεί από την εργοδοσία, η οποία υποστηρίζει πως μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη.

Αυτή η αύξηση των 15 ευρώ είχε αρχικά θεωρηθεί ανεπαρκής από τα συνδικάτα με φόντο την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις τιμές ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως τελικά αποφάσισαν να τη δεχτούν αφού συμφώνησαν με την κυβέρνηση ότι νέες αυξήσεις θα δοθούν το 2022 και το 2023 ώστε να τηρηθεί ο στόχος να φθάσει ο ελάχιστος μισθός στο 60% του μέσου μισθού μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του κοινοβουλίου το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2019 η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ είχε ήδη αυξήσει τον ελάχιστο μισθό κατά 22%, στα 1.050 ευρώ μεικτά. Την ανατίμηση αυτή είχε ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση κατά 5,5% τον Ιανουάριο 2020.

Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, έχουν στόχο την αύξηση του ισπανικού κατώτατου μισθού -που ήταν μέχρι τότε πολύ χαμηλός- στο επίπεδο αυτού των Ευρωπαίων γειτόνων της Ισπανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης