Κίνα: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021, 12:12
Κίνα: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών

Τα αποθέματα των κινεζικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα έχουν ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια ευκαιρία για το Πεκίνο να επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία για τα κεφάλαια να βγουν από τη χώρα.

Το ποσό έχει αυξηθεί καθώς η υψηλή ζήτηση για κινεζικά αγαθά στη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει τα κέρδη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ η ανθεκτική οικονομία και η ενίσχυση του νομίσματα έχουν προσελκύσει διεθνείς επενδυτές για να πουλήσουν δολάρια έναντι γουάν και να αγοράσουν κινεζικές μετοχές και ομόλογα.

Οι τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν περισσότερο από 260 δισ. δολάρια στη χρήση μέχρι τον Μάιο, τη μεγαλύτερη από το 2002, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των εισροών, οι κινεζικές τράπεζες δεν έχουν πολλά κανάλια για να χρησιμοποιήσουν το συνάλλαγμά τους.

Ένας τρόπος είναι να το πουλήσουν εντός συνόρων, αλλά αυτό εντείνει τις πιέσεις στο γουάν, το οποίο ήδη διαπραγματεύεται σε υψηλό πέντε ετών έναντι καλαθιού νομισμάτων, κάτι που προκαλεί πρόβλημα στο Πεκίνο και καθιστά επιτακτική την ανάγκη να μεταρρυθμίσει την αγορά ξένου συναλλάγματος και να χαλαρώσει τα capital controls.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021, 12:33