Κροατία: Θετικά μηνύματα στους επενδυτές δίνει η αναβάθμιση από τη Fitch

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, 13:11
Κροατία: Θετικά μηνύματα στους επενδυτές δίνει η αναβάθμιση από τη Fitch

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κροατίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings (από ΒΒΒ- σε ΒΒ+ με θετική προοπτική) εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει θετικά μηνύματα στους επενδυτές και παράλληλα αποτελεί επιβεβαίωση της επιτυχημένης οικονομικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η απόφαση της Fitch «επιβεβαιώνει ότι η Κροατία πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Πλένκοβιτς, προσθέτοντας: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο οίκος Fitch αναγνώρισε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας για τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με υπευθυνότητα».

Ο οίκος Fitch εκφράζει την ικανοποίησή του για την προετοιμασία της κροατικής κυβέρνησης να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος.

Σε ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετική είδηση, η οποία "αντανακλά" τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια πιο δυναμική, σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αντίληψη της Κροατίας και συνεπώς στη δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων» προστίθεται.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, Ζντράκο Μάριτς, δήλωσε ότι η αναβάθμιση από τη Fitch «επιβεβαιώνει την επιτυχή εφαρμογή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην επιδίωξη βιώσιμης πολιτικής δημόσιων οικονομικών».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, 13:11