Με πλαφόν αυξήσεων έως 3% η επαγγελματική στέγη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Απριλίου 2022, 18:24
Με πλαφόν αυξήσεων έως 3% η επαγγελματική στέγη

Πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων για τις επαγγελματικές μισθώσεις ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πολεμική κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα εισαχθεί διάταξη που θα θέτει πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων από 1-1-2022 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται από τον «εισαγόμενο κυρίως πληθωρισμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης αναπροσαρμογής ενοικίων τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 3,8% (πληθωρισμός Δεκεμβρίου 5,1%), τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 4,7% (πληθωρισμός Ιανουαρίου 6,2%) και Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 5,4% (πληθωρισμός Φεβρουαρίου 7,2%).

Όμως για τον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα δεδομένου ότι ο πληθωρισμού του Μαρτίου έχει διαμορφωθεί κοντά στο 9%.

Κορκίδης: Έγκαιρη και δίκαιη η επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις επαγγελματικών ενοικίων

«Έγκαιρη και δίκαιη η επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις επαγγελματικών ενοικίων» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

   Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης ανέφερε:

«Το ΕΒΕΠ επικροτεί την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη για τη θέσπιση πλαφόν 3% στα επαγγελματικά μισθωτήρια και θεωρεί θεμιτή την περιοριστική παρέμβαση, σε μια χρονιά έξαρσης του πληθωρισμού στα επίπεδα ρεκόρ του 8%, επιμερίζοντας δίκαια το πρόσθετο κόστος, μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα σε μια παρατεταμένη περιόδο έκτακτων και ακραίων οικονομικών συγκυριών χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και δέχεται κάθε μορφής ελέγχο και παρέμβαση κατά της ακρίβειας.

Για άλλη μία φορά με την εν λόγω κίνηση, η κυβέρνηση δείχνει τα γρήγορα ανακλαστικά της, ώστε να αποσοβηθούν τα χειρότερα σε μία χρονική συγκυρία, όπου απαιτείται η μέγιστη στήριξη της αγοράς. Η λελογισμένη τιμαριθμική προσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων είναι κρίσιμη για την επιβίωση αλλά και την συνέχιση της βιώσιμης λειτουργίας μιας επιχείρησης, τόσο στη μεταποίηση και το εμπόριο, όσο και τις υπηρεσίες».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Απριλίου 2022, 18:24