Νέο ιστορικό χαμηλό για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 14:29
Νέο ιστορικό χαμηλό για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Τα κρατικά ομόλογα της χώρας μας τις τελευταίες δύο ημέρες λαμβάνουν ώθηση από την απόφαση για πλήρη άρση των capital controls.

Την Πέμπτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,647% και σε νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση 4,3% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το spread σημειώνει «βουτιά» στις 234 μονάδες βάσης λόγω της ανόδου που σημειώνουν οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα (στο -0,694% με άνοδο 3,76%).

Ισχυρό ράλι καταγράφουν και οι 5ετείς ελληνικοί τίτλοι με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται κάτω του 1% και σε νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση 3,6%, ενώ νέα χαμηλά ρεκόρ καταγράφουν και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα με το 15ετές στο 1,995% και το 25ετές στο 2,567%.

Συγκριτικά να αναφέρουμε πως η απόδοση στα ιταλικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται στο 0,932% με πτώση 9%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, μία εξέλιξη η οποία σταθεροποιεί το πολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει δεχθεί έντονες αναταραχές το τελευταίο διάστημα.

Reuters: Ράλι κάνουν τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

Οι ενδείξεις για τον τερματισμό του πολιτικού δράματος της Ιταλίας και ο θετικός θόρυβος από το Πεκίνο αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ώθησαν σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ανέκοψαν τη συνεχή πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως. Ωστόσο, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 1,1% στις 14.05 (ώρα Ελλάδας), με αιχμή τα κέρδη 1,9% στην Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ. Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση, παραμερίζοντας την εχθρότητά τους επί σειρά ετών, προκειμένου να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές και τη συνεπαγόμενη οικονομική αβεβαιότητα. Οι δύο πλευρές μένει να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα πολιτικών και στα ονόματα των υπουργών, αλλά ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ομόλογός του από το Δημοκρατικό Κόμμα, Νίκολα Τσινγκαρέτι δήλωσαν ότι δεσμεύθηκαν να βρουν κοινό έδαφος για το καλό της χώρας. Όσον αφορά την τελευταία εξέλιξη από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου, η Κίνα δήλωσε ότι συζητά με τις ΗΠΑ τον επόμενο γύρο των δια ζώσης εμπορικών συνομιλιών τον Σεπτέμβριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ακυρώσει τα σχέδιά του για πρόσθετους δασμούς στο εμπόριο.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 14:41