Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της, από τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με επιστολή την οποία είδε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπορική πηγή δήλωσε ότι η επιστολή αφορά προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, προς τη Γερμανία, ενώ ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν έχει σχολιάσει ακόμα την είδηση. 

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από μια κατάσταση εκτός του ελέγχου της, είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, έχει θέσει στόχο να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά προς το παρόν θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της, καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά και μέσω του Nord Stream 1.

Σημειώνεται πως το ρωσικό επιχείρημα για τη μείωση των ροών ήδη από τον Ιούνιο ήταν ότι, όταν παραδοθεί η τουρμπίνα για τον Nord Stream, θα αποκατασταθεί και η λειτουργία του αγωγού στις 21 Ιουλίου (όπως είχε προσδιορίσει χρονικά), κάτι που όμως αμφισβητείται.

Ο Καναδάς έστειλε μια τουρμπίνα για τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία αεροπορικώς στις 17 Ιουλίου, μετά τη διεξαγωγή εργασιών επισκευής, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Kommersant και αναμετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Θα χρειαστούν άλλες πέντε με επτά ημέρες μέχρι η τουρμπίνα να φτάσει στη Ρωσία εάν δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα σχετικά με τα logistics και τα τελωνεία, ανέφερε η εφημερίδα.

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom έχει δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή της τουρμπίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 μέσω του οποίου τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Γερμανία, και κατ᾽ επέκταση η Κεντρική Ευρώπη, έκλεισε για εργασίες συντήρησης 11 ημερών, στις 11 Ιουλίου.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης