Οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύθηκαν από τον Νοέμβριο και παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η μέση τιμή του Ιανουαρίου να διαμορφωθεί στα 227 ευρώ/MWh τιμή κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ /MWh) και του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ/MWh).

Ωστόσο, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η τιμή ξεπέρασε ακόμη και τα 250 ευρώ/MWh, με την ελληνική αγορά να βρίσκεται μεταξύ των ακριβότερων της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για σήμερα η τιμή του ρεύματος στη χονδρική θα διαμορφωθεί στα 237,23 ευρώ/MWh και βεβαίως θα κινηθεί υψηλότερα από αγορές όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία και χαμηλότερα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Τον Ιανουάριο η ζήτηση ρεύματος κατέγραψε λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών, σημαντική αύξηση στις 206GWh, ενώ για την κάλυψη των αναγκών επιστρατεύτηκε σημαντικός αριθμός λιγνιτικών μονάδων (Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4).

Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές στη λιανική αγορά. Έτσι εκτιμάται ότι η τιμή λιανικής θα κινηθεί στα επίπεδα των 29 – 30 σεντς/KWh, παρουσιάζοντας οριακή υποχώρηση σε σχέση με το Δεκέμβριο όταν διαμορφώθηκαν στα 30 – 31 σεντς/KWh.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, τέλος, οι τιμές στην αγορά της προμήθειας θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση να εξετάζει την εκ νέου χορήγηση επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και για το μήνα Φεβρουάριο χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος του ποσού που θα χορηγηθεί σε σχέση με τον Ιανουάριο (42 ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης