Τραπεζάκια έξω

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 10:05
Τραπεζάκια έξω

Αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα την εστίαση με σαφείς κανόνες, ώστε και ο πληθυσμός να διοχετευθεί με ασφάλεια σε κέντρα αναγκαίας ψυχαγωγίας κι όχι άναρχα σε αυτοσχέδια πάρτι και η δημόσια υγεία να προστατευθεί κατά το δυνατόν.

Κάθε ημέρα που περνά αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση πόσο λάθος ήταν να «απελευθερωθούν» οι μετακινήσεις των πολιτών ενώ η οικονομική δραστηριότητα να παραμένει «όμηρος του κορωνοϊού».

«Στο μυαλό όλων είναι να πάμε καλά και να μπορούμε να πούμε σε δύο βδομάδες ότι όλα πήγαν καλά και μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την εστίαση και τα εμπορικά. Αλλά προέχει να κάνουμε πρώτα τα βήματα που προηγούνται στο σχέδιο που έχουμε ανακοινώσει με ασφάλεια» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα τους ειδικούς.

Η τοποθέτηση αυτή αποκαλύπτει ότι όχι μόνο υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων, αλλά ίσως να έχει ήδη «επικυρωθεί» ως ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης η 1η Ιουνίου.

Πάντως μέχρι στιγμής οι βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι οι εξής:

-Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

-Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.

-Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.

-Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστινό μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζονται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.

-Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.

Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων, π.χ. από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50-1,80 μ. ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Βασικό κριτήριο στο σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, πέραν προφανώς του υγειονομικού, είναι το πλαίσιο ανοίγματος της εστίασης να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε και στις παραγωγικές βιομηχανίες και επέτρεψε τη γρήγορη παραγωγή αντισηπτικών και μασκών. Στόχος είναι οι δήμαρχοι να παίρνουν τις αποφάσεις άμεσα και οι μαγαζάτορες να μη χρειάζεται να περιμένουν υπογραφές και άδειες, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στο ίδιο μοντέλο θα κινηθεί και ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία. Γι΄ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του κάθε μέτρου και θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, εφόσον θα έχει επιτύχει το προηγούμενο.

Πιέζουν οι επιχειρηματίες

Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs», η οποία θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 20:00 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχει η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).

Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ίδια μέρα και ώρα στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών.

Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης, θα υλοποιηθεί από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των συναδέλφων του κλάδου. Αίτημα της ΠΟΕΣΕ είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης.

Στη Θεσσαλονίκη η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 20:00 στον Λευκό Πύργο.

Εκατοντάδες άδειες καρέκλες εστιατορίων της πόλης θα στηθούν γύρω από τον Λευκό Πύργο με τα μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης να δηλώνουν πως η «η εστίαση απαιτεί-δεν επαιτεί».

Οι εστιάτορες αναφέρουν ότι τα καταστήματά τους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν με τους περιοριστικούς όρους και τις συνθήκες που υπαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης για τον κορωνοϊό.

Θεοδωρικάκος: Έως την επόμενη εβδομάδα το νομοθετικό πλαίσιο για τον επιπλέον χώρο στα καταστήματα εστίασης

Έως το τέλος της εβδομάδας, το πολύ μέσα στην επόμενη, θα έχουν καθοριστεί οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη.

Ο όρος που τίθεται είναι να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί πρόσθετος χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%.

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στον Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο. Χθες, πάντως, δεν υπήρξε συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 10:57