Λεπτομερής ήταν ο έλεγχος των οικονομικών του Δημοσίου από την τρόικα, με τα χρέη συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες και τα 45 δισ. ευρώ που «έχει λαμβάνειν» το κράτος από ληξιπρόθεσμες οφειλές να βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων ανάμεσα σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Με τις προβλέψεις για την ύφεση να φθάνουν ακόμη και το 6% (από 4,7% που ήταν αρχικά) και την ανεργία να διαμορφώνεται στο 23%, τίθεται άμεσα το ζήτημα επαναπροσδιορισμού των στόχων που καλείται να «πιάσει» η νέα κυβέρνηση. Αυτά, εξάλλου, αναμένεται να αποτελέσουν και τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, με την παράλληλη ενεργοποίηση κινήσεων ενίσχυσης της ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέμα που προκαλεί έντονες αντεγκλήσεις και διαβουλεύσεις είναι η κατάσταση στο Δημόσιο, όπου η τρόικα πιέζει για απολύσεις, καθώς με βάση τους όρους του μνημονίου μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να εισέλθει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και φυσικά τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης δεν τίθεται προς το παρόν, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει και το ίδιο το ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης