Γαλλικός άξονας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 10:15
Γαλλικός άξονας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ικανές να αποτρέψουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία χθες προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων για αδειοδότηση της κοινοπραξίας Tοtal και Εni στο τεμάχιο 7 καθώς επίσης και για την είσοδο της Total στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική εκ μέρους της Λευκωσίας, η οποία «οχυρώνει» στην ουσία το ερευνητικό της πρόγραμμα, και έρχεται ως απάντηση στις όποιες τουρκικές προθέσεις να εμποδίσει τις δραστηριότητες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρμόδια πηγή την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ ανέφερε μετά την υπογραφή των συμβολαίων πως η χθεσινή εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί βάζει τους ενεργειακούς κολοσσούς Total και Eni μαζί σε αυτά τα τεμάχια. Επεσήμανε ακόμα πως ο προγραμματισμός για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που θα γίνουν αναμένεται να συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε σχέση με το κοίτασμα «Καλυψώ», η ίδια πηγή ανέφερε πως για αυτό χρειάζεται επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις προγραμματιζόμενες γεωτρήσεις.

Ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης την υπογραφή των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2 ,3, 8 και 9.

Η πρόθεση, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτήν τη στιγμή.

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν είναι:

-Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).

-Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni.  Με τα νέα Συμβόλαια η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα τεμάχια, με ποσοστό 60% στο τεμάχιο 2, 50% στο τεμάχιο 3 και 60% στο τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο τεμάχιο.

-Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total. 

Με πληροφορίες από philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 11:31