Ο ΔΕΣΦΑ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη 14 Ιουλίου και έως την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 το νέο δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δύο νέα έργα επέκτασης του ΕΣΦΑ, για την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές. Πρόκειται για επενδύσεις που θα συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση, όπως έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το πρώτο έργο αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, ο νέος αγωγός θα ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα έχει μήκος 130 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει Μετρητικό/Ρυθμιστικό σταθμό για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και βανοστάσια για την τροφοδοσία λοιπών καταναλώσεων στην περιοχή. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, σύνδεση με τους Μετρητικούς/Ρυθμιστικούς σταθμούς στο Άσπρος και την Περδίκκα Εορδαίας (έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP μέχρι την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού).

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του αγωγού είναι η διασύνδεση του ΕΣΦΑ με μία περιοχή, όπου σχεδιάζεται η παραγωγή υδρογόνου (έργο White Dragon), αποτελώντας την αρχή για την προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγμα με φυσικό αέριο). Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο έργο, σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφορά τη διασύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών με το ΕΣΜΦΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (όπως π.χ. ο Πύργος και το Αγρίνιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, το έργο αποτελείται από έναν αγωγό υψηλής πίεσης 140 χλμ., ο οποίος θα φτάνει έως τη Μεγαλόπολη και θα περιλαμβάνει επίσης δύο Μετρητικούς/Ρυθμιστικούς σταθμούς.

Ο ΔΕΣΦΑ θα συντονιστεί με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) που θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου διανομής στην περιοχή. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο έργα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και του 2025 αντίστοιχα, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης για τις δύο περιοχές με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος και  την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο δεκαετές Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030 μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.desfa.gr/announcements/public-consultations

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης