Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου των ΕΛΠΕ λήξης 4 Οκτωβρίου του 2024, με τη ζήτηση να είναι ισχυρή, γεγονός που οδήγησε τον Όμιλο να αυξήσει το ποσό άντλησης.

Οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον στόχο των ΕΛΠΕ στα 500 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Capital.gr, ήταν πιθανό να αντληθεί υψηλότερο ποσό από το αρχικό, έως τα 500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση.

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,125% υποχωρώντας από το αρχικό guidance το οποίο είχε τοποθετηθεί στο 2,5%, και ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων των αναλυτών που μιλούσαν για τελικό επιτόκιο στην περιοχή του 2,3% (αν και δεν είχαν αποκλείσει ένα επιτόκιο ακόμα και στο 2% καθώς υπήρχαν ενδείξεις από το roadshow της εταιρείας στην Ευρώπη, ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές).

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις  στελεχών του ομίλου σε Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα και ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη με τις παρουσιάσεις στους εγχώριους επενδυτές στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις επαφές με τους επενδυτές “έτρεξαν” οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ως βασικοί διοργανωτές, ενώ συνδιοργανωτές της έκδοσης και διάθεσης των ομολογιών είναι οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank, Nomura International plc, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς. Το ομόλογο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου.

Τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και άλλους εταιρικούς σκοπούς.

Ο Όμιλος έχει ήδη προτείνει από την Τρίτη, στους κατόχους των ομολόγων λήξης 14 Οκτωβρίου 2021 ύψους 449,53 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των τίτλων που κατέχουν στο 109,25% της ονομαστικής τους αξίας (principal).

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις αρχές Ιουλίου, ο όμιλος προχώρησε σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα, γεγονός που μείωσε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ περαιτέρω τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με την έκδοση του νέου 5ετούς τα ΕΛΠΕ θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση ρευστότητας του ομίλου καθώς και το προφίλ ωρίμανσης χρέους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά κόστη.

Η επιτυχημένη έξοδος των ΕΛΠΕ στις αγορές επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές εκδόσεις, με την Ελλάδα να έχει επιστρέψει ψηλά στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων.

Το ομόλογο των ΕΛΠΕ ακολουθεί την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου του ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα, και στρώνει ακόμη περισσότερο το έδαφος για νέες εκδόσεις από ελληνικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, με την αγορά να περιμένει τον Οκτώβριο την έκδοση της Τέρνα Ενεργειακή.

Όπως άλλωστε επισημαίνουν και παράγοντες της αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις διανύουν μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για αναδιάρθρωση του δανεισμού τους και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης