Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η πρωτοβουλία που πήρε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου εκδίδοντας νέα εγκύκλιο με την οποία πετσοκόβει έως και 268 ευρώ από τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Για «αιφνιδιαστική μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας» κατηγορεί την κυβέρνηση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοχρονιάτικα μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας» και, ειδικότερα, ότι «αιφνιδιαστικά και στα μουλωχτά ο κ. Τσακλόγλου τροποποίησε εγκύκλιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 και με νέα απαράδεκτη εγκύκλιο πετσοκόβει έως και 268 ευρώ από τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας και αναπηρίας».

«Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την έξαρση της πανδημίας και της ακρίβειας, η κυβέρνηση πλήττει συστηματικά τους πιο αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις χήρες και τους ανάπηρους. Μοναδική λύση είναι η πολιτική αλλαγή», σημειώνει σε δήλωσή της.

Για πλήγμα μιλάει και το ΚΙΝΑΛ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πλήγμα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του, καλώντας να αποσύρει άμεσα σχετική εγκύκλιο για τις συντάξεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

«Νομοθετώντας διά των εγκυκλίων και “αξιοποιώντας” διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου -που προεκλογικά υποσχόταν την κατάργησή του για να υφαρπάξει ψήφους- η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τις συντάξεις των αναπήρων και τις συντάξεις χηρείας.

Άμεσο αποτέλεσμα της κυνικής αυτής κυβερνητικής παρέμβασης είναι η μηνιαία μείωση των συντάξεων έως και 268€ για δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση χτυπάει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συνταξιούχων και τους φτωχοποιεί. Την καλούμε να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο».

Τι λέει σχετικά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

 Με ανακοίνωση του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για «πρωτοχρονιάτικες περικοπές στις συντάξεις (χηρείας – αναπηρίας – διπλές)”, καθώς το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του, παραμονές της αλλαγής του έτους, προχώρησε σε μια “αυθαίρετη”, σύμφωνα με το Δίχτυο, “ερμηνεία του “νόμου Κατρούγκαλου” (ν.4387/16)” και, έτσι, “ουσιαστικά προκαλεί δραματικές μειώσεις στις ανωτέρω συντάξεις, που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα».

Σύμφωνα με το Δίκτυο, «η εγκύκλιος (Χατζηδάκη – Τσακλόγλου), ορίζει ότι εφεξής όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις, θα παίρνουν μόνο μία εθνική σύνταξη! Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, θα λαμβάνουν εθνική σύνταξη μόνο από τη δική τους.

Η σύνταξη χηρείας τους θα υπολογίζεται μόνο ως προς το ανταποδοτικό της σκέλος, αφού θα έχει αφαιρεθεί η εθνική σύνταξη, την οποία εφεξής δεν θα δικαιούνται.

Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, που αφορά το σύνολο των διπλο – συνταξιούχων. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το “πλαφόν” των 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη απασχόλησης, το οποίο θα μπορεί να υποχωρεί μέχρι τα 360 ευρώ, για όσους έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου, που χορηγήθηκαν από την έναρξη του “νόμου Κατρούγκαλου”, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά!

Άρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές.

Επίσης, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος). Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, ανακαλεί μέχρι και παραδείγματα (!) από εγκυκλίους του παρελθόντος, για να δείξει ασφαλώς τον διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο θα υπολογίζονται εφεξής αυτές ακριβώς οι συντάξεις.

Ακόμα όμως και πιο “παλαιοί” συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας επηρεάζονται αρνητικά. Στην εγκύκλιο ορίζεται πως θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη εθνική σύνταξη (πχ χηρείας), η οποία όμως θα λογίζεται στο εξής ως προσωπική διαφορά.

Άρα, όποια αύξηση αποφασιστεί στο μέλλον, γι’ αυτούς τους συνταξιούχους θα είναι απλώς μείωση της προσωπικής διαφοράς τους και έτσι, δεν θα λάβουν το παραμικρό ποσό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης