Στο κενό έπεσε η προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων να «τινάξουν στον αέρα» την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του 2019 για τις τριετίες, με τις οποίες δίνονται οδηγίες για τη συνέχιση της καταβολής τους.

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης αλλά για τυπικούς λόγους έκρινε απαράδεκτη την αίτηση  που είχε κατατεθεί από τον ΣΕΒ και άλλες περιφερειακές εργοδοτικές οργανώσεις για την ακύρωση της σχετικής εγκυκλίου, κρίνοντας είναι καθαρά ερμηνευτική, άρα μη εκτελεστή πράξη και δε μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου του 2019, οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται, ενώ δίνονταν  οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τους στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Τι δηλώνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σε δήλωση του ανέφερε: «Το δικαστήριο έκρινε ότι η εγκύκλιος Αχτσιόγλου δεν θεσπίζει νομική υποχρέωση για αναγνώριση των τριετιών, καθώς δεν αποτελεί νόμο που εισάγει τέτοια ρύθμιση. Είχα υποστηρίξει από την αρχή την άποψη ότι απαιτούνταν η θέσπιση διάταξης νόμου που να ρυθμίζει ρητά το θέμα. Παρ’ όλα αυτά δεν τίθεται κανένα πεδίο αμφισβήτησης του συνυπολογισμού των τριετιών στον κατώτατο μισθό, παρά τη σχετική ασάφεια του νόμου του 2019. Ωστόσο το υπουργείο πλέον οφείλει να αποσαφηνίσει αν θα πρέπει να συνεχίζεται η υποχρεωτική καταβολή τους. Δεν τίθεται ζήτημα «εξέλιξης» με το ξεπάγωμα των τριετιών λόγω μνημονιακής δέσμευσης της χώρας μας μέχρις ότου ο δείκτης της ανεργίας πέσει κάτω του 10%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης