«Το Κράτος παραπάνω λεφτά δεν θα πάρει από τον ΕΝΦΙΑ, για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα έσοδα θα είναι τα ίδια. Εξαρτάται από τη συνολική περιουσία και την αξία της, το ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης, μετά και τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, της οποίας τώρα είδαμε την πρώτη φάση» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι στα μισά αυτή τη στιγμή και πρέπει να ολοκληρωθεί για να δούμε σε κάθε περιοχή τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η μεγάλη αλλαγή με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι πάρα πολλές περιοχές που δεν ήταν ποτέ στο σύστημα μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ με το νέο σύστημα, αυτοί που δεν θα πληρώσουν λιγότερο, θα είναι σίγουρα όσοι βρίσκονται στις περιοχές που τώρα εντάσσονται στις ζώνες αντικειμενικών αξιών» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αύξηση των αξιών των ακινήτων, σημαίνει ότι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αυξημένο ενοίκιο».

Αναφορικά με τους είκοσι φόρους και τέλη που συμπαρασύρει η μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, σημείωσε ότι «οι πολύ χαμηλές αξίες, σήμαιναν ότι η αξία της περιουσίας των Ελλήνων ήταν χαμηλή και τώρα αυξάνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα τεκμήρια

«Τα τεκμήρια είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της φορολογητέας ύλης και είναι κάτι που θα θέλαμε να περιορίσουμε και να πιάσουμε πολύ περισσότερο τη φοροδιαφυγή. Τα τεκμήρια είναι εκεί για να πιαστούν άνθρωποι που δεν εμφανίζουν εισόδημα και ζουν πολύ καλύτερα. Δεν μας ενδιαφέρει να τιμωρήσουμε κανέναν, π.χ. έναν άνεργο που έχει ένα σπίτι» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη και την αναπροσαρμογή τους μετά την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, ο αν. υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι απόφαση των δήμων το ύψος των δημοτικών τελών.

«Το κύριο μήνυμα που μας στέλνει η αγορά είναι ότι πρέπει να φτιαχτούν καινούρια σπίτια. Εδώ και δέκα χρόνια δεν είχαμε καινούρια σπίτια ούτε ανακαινίσεις. Αυτή τη στιγμή, δίνεται η ευκαιρία να φτιαχτούν καινούρια σπίτια και από εκεί να έρθουν τα επιπλέον έσοδα» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο, από το 2022 και εξής, πριν δηλαδή τη δήλωση των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σκυλακάκης είπε στον ΑΝΤ1: «Ελπίζω και πιστεύω ότι το 2022 δεν θα έχουμε κανένα πανδημικό μέτρο. Εφόσον το 2021 θα έχεις μειωμένο εισόδημα, θα καταγραφεί. Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς, γνωρίζουμε τα εισοδήματά τους στο τέλος του χρόνου. Μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες αφορά αυτό το ζήτημα».

Τέλος στα μειωμένα ενοίκια

«Είναι δύσκολο να πληρώσουμε μέσα στον μήνα του προηγούμενου μήνα τα ενοίκια, του προπροηγούμενου μήνα πληρώνονται συνήθως» είπε ο κ. Σκυλακάκης, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πληρωθούν εντός του μηνός τα μειωμένα ενοίκια του Μαΐου, ενώ επισήμανε ότι «είναι ο τελευταίος μήνας που θα ταλαιπωρήσουμε τους ιδιοκτήτες, από τον Ιούλιο δεν βρίσκουμε ότι υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο με τα μειωμένα ενοίκια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης