Την προσαρμογή των τεκμηρίων και του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την πανδημία προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αλλαγών που θα αφορούν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτές είπε ότι θα υπάρχουν προσαρμογές στα τεκμήρια για όσους είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά το 2020 λόγω της πανδημίας ώστε να φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης θα υπάρχει προσαρμογή και για όσους δεν έπιασαν το ελάχιστο όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω της αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης εξαιτίας των lockdown της οικονομίας. Δεν τοποθετήθηκε όμως σαφώς αν και για το 2021 θα ισχύσουν περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ όπως συνέβη το 2020.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της οικονομίας για το τρέχον έτος τόνισε ότι έρχονται θετικά μηνύματα από τους φορείς της αγοράς για τον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού.

Όπως είπε, ο τουρισμός θα πάει σημαντικά καλύτερα το 2021 σε σχέση με το 2020, αλλά δεν αναμένεται ακόμη να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Τόνισε ότι θα υπάρξει ανάλογη πορεία και για το ΑΕΠ, το οποίο θα ανακάμψει το 2021 και πολύ περισσότερο το 2022 και το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα μέτρα στήριξής είπε ότι, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Com), θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών μέσω του οποίου θα διατεθούν ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το ύψος της ενίσχυσης ανά επιχείρηση είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνουν, καθώς ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος.

Τέλος, στο ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους η ενίσχυση από 1.000 έως και 4.000 ευρώ που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους από το ΕΣΠΑ για να μπορεί να ενισχύσει τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης