Επίθεση δέχτηκε κλιμάκιο εφοριακών στο Ρέθυμνο από οδηγό φορτηγού μεταφορών, όταν του ζητήθηκε η διενέργεια ελέγχου των παραστατικών και των τιμολογίων για τα μεταφερόμενα είδη.

Πρόκειται για δύο εφοριακούς της ΑΑΔΕ, έναν άνδρα και μία γυναίκα, 58 και 55 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργο Φραγκιαδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, οι εφοριακοί διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο στις 13.00 το μεσημέρι με τραύματα στο κεφάλι από γροθιές, όμως δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία τους.

Στη γυναίκα πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία, δεδομένου ότι είχε ρήξη τυμπάνου, ενώ γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις.

Και οι δύο αναμένεται να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τόσο ο 58χρονος όσο και η 55χρονη φέρουν τραύματα στο κεφάλι, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως δεν κινδυνεύει η υγεία τους. Τα τραύματα πιθανότατα προέρχονται από γροθιές που δέχθηκαν και αυτήν την ώρα υποβάλλονται σε μία σειρά εξετάσεων. Και οι δύο είναι εμφανώς σοκαρισμένοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του φορτηγού είχε σταματήσει σε υπαίθριο χώρο καντίνας για να εφοδιάσει με είδη τη μικρή επιχείρηση, όταν οι εφοριακοί τού ζήτησαν τα χαρτιά των προϊόντων.

Τότε αιφνιδίως δέχτηκαν τη βίαιη επίθεση του οδηγού, ο οποίος εν συνεχεία τράπηκε σε φυγή αφήνοντας πίσω το φορτηγό.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον δράστη της επίθεσης, ενώ το φορτηγό βρίσκεται ακινητοποιημένο από την αστυνομία και έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, είναι ενήμερος για το περιστατικό και είναι ήδη σε επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές.

Ιδιώνυμο αδίκημα οι επιθέσεις σε εφοριακούς και ελεγκτές

Ποινικό αδίκημα αποτελούν από πέρυσι το καλοκαίρι με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή οι επιθέσεις σε ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το μέτρο των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και περιουσιακά στοιχεία επιβάλλεται από το ΣΔΟΕ όταν η εκτιμώμενη ζημία του Δημοσίου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις κατατέθηκαν με ειδική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο καθεστώς εξισώνονται στην ποινική νομοθεσία οι επιθέσεις σε υπαλλήλους της ΑΑΔΕ κατά την τέλεση των καθηκόντων τους με τις επιθέσεις σε ένστολους αστυνομικούς, λιμενικούς κ.ά.

Επιβαρυντική περίσταση

Ειδικότερα, με βάση το κείμενο της εν λόγω τροπολογίας, ορίζεται πλέον ως επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361, 361Α’ ΠΚ σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για λόγους σχετιζόμενους με την άσκηση της υπηρεσίας του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιθέσεις σε εφοριακούς και σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα, που επιφέρει αυστηρότατες ποινές στους δράστες καθώς και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή τους.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω ρύθμιση καθίσταται αναγκαία, καθώς παρατηρούνται συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις σε βάρος των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ιδιαίτερα κατά τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών ελέγχων για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, για λόγους που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ιδιαίτερη ηθικο-κοινωνική απαξία που ενέχει η διάπραξη των ως άνω ποινικών αδικημάτων σε βάρος κρατικών υπαλλήλων των ελεγκτικών αρχών, οι οποίοι ένεκα της ιδιαίτερης φύσης της αποστολής τους αποτελούν την επίσημη εκπροσώπηση της πολιτείας στον έλεγχο της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας, υπαγορεύει για λόγους προληπτικούς και κατασταλτικούς η πολιτεία να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τους δράστες. Αντίστοιχη διάταξη υπάρχει ήδη στη νομοθεσία μας για την προστασία των αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και υγειονομικών υπαλλήλων (άρθρο 315Α Ποινικού Κώδικα).

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι η νομική εκπροσώπηση των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης για υποθέσεις που άπτονται του ελεγκτικού τους έργου θα γίνεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με νομικά έξοδα. Παράλληλα, εφόσον επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο της επιλογής τους τα νομικά έξοδα θα καλύπτονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η εν λόγω διάταξη κρίθηκε σκόπιμη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι απαντούν στον φορολογικό έλεγχο με μηνύσεις και αγωγές εναντίον των ελεγκτών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης