”Κατόπιν εορτής” και για ”μάτια του κόσμου” είναι οι προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών στην Ελλάδα. Αυτό που βιώνει στην τσέπη του, ο κάθε καταναλωτής φαίνεται ότι θέλει να αγνοεί η κυβέρνηση.  Τη στιγμή, που ο καθένας από εμάς δεν πιστεύει ότι μπορεί ποτέ να πέσουν οι τιμές, επιδίδονται σε έναν άκρατο επικοινωνιακό πόλεμο για να πείσουν την κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ακρίβεια.

Τα στοιχεία όμως άλλα δείχνουν.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των τροφίμων, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, από τα τέλη του 2006, και κυρίως από τον Απρίλιο του 2007, αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό. Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο, οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση στην Ε.Ε. κατά 7,1%, έναντι ανόδου 3,6%, που εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με την HICP.

Στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, η ετήσια αύξηση των τιμών στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 6,2%, έναντι 3,3%, που διαμορφώθηκε η άνοδος των τιμών καταναλωτή.

Τις προηγούμενες ημέρες, από τη Στατιστική Υπηρεσία διακινήθηκε η πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα ξεπεράσει το 4,5% και θα κινηθεί προς το 4,6%. Λίγες ημέρες αργότερα αναθεωρήθηκε και αυτή η πρόβλεψη προς το 4,7%!

Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες δαπανούν αναλογικά περισσότερα χρήματα για την εξασφάλιση τροφής από όλους τους άλλους στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο Έλληνας αναγκάζεται να κατευθύνει το 17,8% όσων ξοδεύει για την αγορά τροφίμων, ο Αμερικανός το 9,8%, ο Γάλλος 16,3% και ο Ελβετός το 11%. Και όλα αυτά χωρίς βεβαίως να έχουν τα ίδια εισοδήματα και την ίδια εργασιακή ασφάλεια, αφού στην Ελλάδα, η δουλειά βρίσκεται δύσκολα, χάνεται σχετικά εύκολα και πληρώνεται σαφώς χειρότερα.

Η έλλειψη ελέγχων, η ασυδοσία της αγοράς, τα κάθε είδους καρτέλ, η συγκέντρωση υψηλών μεριδίων της λιανικής πώλησης σε λίγες μόλις επιχειρήσεις και το ”άρρωστο” κύκλωμα των μεσαζόντων, διαμορφώνουν ένα κερδοσκοπικό κοκτέιλ, που πλέον καταγράφεται από τους πλέον έγκυρους οικονομικούς οργανισμούς.

Τα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι απολύτως δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι καταναλωτές, όποτε τους δοθεί ευκαιρία.

Αποδεικνύουν όσα δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Φώλιας, που τώρα θέλει να κάνει συμφωνίες κυρίως με βιομηχάνους και εμπόρους και λίγες ημέρες πρίν, από τη Βουλή χαρακτήρισε τηλεοπτική την εικόνα της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από όσα προβάλουν τα μέσα ενημέρωσης!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης