Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά τα χθεσινά ρεκόρ των S&P 500 και Nasdaq, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που ξεκινά σήμερα. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο του 2021 καθώς και για τα επιδόματα ανεργίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει κέρδη 68,01 μονάδων ή 0,19% στις 35.473,51 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 2,75 μονάδες ή 0,05% στις 4.493,80 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,01% ή 1,2 μονάδες στις 15.042,50 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο S&P 500 ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 4.500 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ωστόσο έκλεισε λίγο χαμηλότερα σημειώνοντας παρ’ όλα αυτά το 51ο του ρεκόρ για φέτος. Ο δείκτης έχει σημειώνει άνοδο κατά 105% από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας.

Σημειώνεται πως το πολυαναμενόμενο συμπόσιο του Jackson Hole ξεκινά σήμερα και θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά φέτος, με την κρίσιμη ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, να είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Πάουελ να ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της τράπεζας από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ξεκινήσουν να επιβραδύνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και αν η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ενέχει κινδύνους για την οικονομία και την αγορά εργασίας, δήλωσε στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City, Esther George.

«Δεν νομίζω ότι αλλάζει τους υπολογισμούς μου ότι είναι καιρός να κάνουμε αυτές τις προσαρμογές δεδομένης της προόδου που έχουμε δει μέχρι σήμερα», δήλωσε η George σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

“Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τον ρυθμό, το χρονοδιάγραμμα, είμαι έτοιμη με ανοιχτό πνεύμα να μιλήσουμε για όλα αυτά. Αλλά με ενδιαφέρει λιγότερο πλέον να αναβάλω την απόφαση”, πρόσθεσε.

Στα μάκρο, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το β’ τρίμηνο του 2021 με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, οδηγώντας το ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6% όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στο πλαίσιο της δεύτερης εκτίμησης του για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη 6,5%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 6,7%.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και πλέον έχει ανακτήσει τις βαριές απώλειες που γνώρισε στη διάρκεια της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις για πολιτειακά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο επίπεδο των 353.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στο Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 350.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης