Επιφυλακτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η είδηση ότι στις αρχές του επόμενου μήνα ΗΠΑ και Κίνα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε ανώτερο επίπεδο για την επίλυση των εμπορικών τους διαφορών έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για την επίτευξη προόδου στο συγκεκριμένο μέτωπο, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον ανεβαίνει, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του CNBC ότι οι δύο υπερδυνάμεις όρισαν ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, που θα διεξαχθεί στις 10-11 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα καθίσουν στο τραπέζι με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνηση Λίου Χε, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, λειτουργεί θετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και οι αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανοιχτοί στο ενδεχόμενο το Πεκίνο να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγαθών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι απίθανο να δώσει νέα παράταση στις εξαιρέσεις που επιτρέπουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με την κινεζική Huawei, περιορίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως για τους τεχνολογικούς τίτλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 30 μονάδες ή 0,12% στις 26.922 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 καταγράφει οριακές μεταβολές γύρω από τις 2.974 μονάδες. Αντίθετα, πτωτικά κινείται ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος υποχώρει κατά 0,43% στις 7.955 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση των Δημοκρατικών της Βουλής να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ σε συνέχεια των διαρροών ότι σε συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του τον Ιούλιο ζήτησε να ξεκινήσει η ουκρανική δικαιοσύνη έρευνα για τον γιο του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση των Δημοκρατικών ακολουθεί τις καταγγελίες ενός ανώνυμου πληροφοριοδότη ότι ο πρόεδρος Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αποκρύψει τα αρχεία της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, στο προσκήνιο βρίσκεται ο τίτλος της Wells Fargo, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι από τις 21 Οκτωβρίου καθήκοντα προέδρου και CEO αναλαμβάνει ο Charles Scharf, μέχρι πρότινος πρόεδρος και CEO της BNY Mellon.

Ο Scharf θα διαδεχθεί τον C. Allen Parker, που ασκούσε τα ανωτέρω καθήκοντα προσωρινά μετά από την αποχώρηση του Timothy Sloan στα τέλη Μαρτίου. Μη εκτελεστικός πρόεδρος θα αναλάβει ο Joseph Echevarria.

Στο προσκήνιο βρίσκεται επίσης η μετοχή της Apple, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός φέρεται εξετάζει την επέκτασή του και στον χώρο της 7ης τέχνης, μέσω της διάθεσης ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν την προβολή τους στην υπηρεσία Apple TV+ που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, o Greg Foster, πρώην επικεφαλής ψυχαγωγίας της Imax Corp, ανέλαβε πρόσφατα σύμβουλος της Apple και έχει ήδη προσεγγίσει κάποιες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών.

Μία από τις πρώτες ταινίες της Apple -στόχος είναι να βγει στις αίθουσες στα μέσα του 2020- θα είναι το “On the Rocks” της βραβευμένης με Όσκαρ σκηνοθέτιδας Σοφίας Κόπολα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών επιβράδυναν με μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Αύγουστο, ένδειξη ότι ένας βασικός πυλώνας της αμερικανικής οικονομίας ενδεχομένως να χάνει την ορμή του.

Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 0,5% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πιο αδύναμη επίδοση από το Φεβρουάριο.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στο εισόδημα των Αμερικανών, με τα στοιχεία να δείχνουν ισχυρή αύξηση 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, μετά την αναιμική άνοδο του Ιουλίου κατά 0,1%.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 1,4%. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 1,8%.

Τέλος, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 250,67 δισ. δολ. τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 1%

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης