Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς εξανεμίζονται οι ανησυχίες για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας. Στο επίκεντρο των επενδυτών η παραίτηση Μέι εν μέσω της κρίσης του Βrexit.  

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 12.016,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επίσης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,67% στις 5.316 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 κέρδισε 0,65% στις 7.277,75 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 9,177 μονάδες και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 1,11%.

Σχετικά με το εμπόριο ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο χτες για ενδεχόμενη χαλάρωση  των κυρώσεων κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei σε περίπτωση που υπάρξει μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «αν υπάρξει συμφωνία τότε μπορεί να υπάρξει και κάποια μορφή συμμετοχής της Huawei σε αυτή».
 
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φέρεται να εξετάζει την επιβολή δασμών σε χώρες που προχωρούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. Παρότι το υπουργείο δεν έχει βάλει στο στόχαστρο του συγκεκριμένες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν την Κίνα για χειραγώγηση του γουάν.
 
Εν τω μεταξύ, την προσοχή των επενδυτών έχει προσελκύσει και η ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στις 7 Ιουνίου, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, η Maersk ανακοίνωσε ζημιές τριμήνου ύψους 659 εκατ. δολαρίων σε σχέση με τα κέρδη των 2,73 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν τα κέρδη είχαν ενισχυθεί από την πώληση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων. Η μετοχή της σημείωσε πτώση κατά 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μάκρο της ημέρας, οι βρετανικές πωλήσεις λιανικής παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο μετά από αρκετούς μήνες ισχυρής ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές απέφυγαν τις μεγάλες αγορές και αντί αυτού επέλεξαν ευκαιρίες online.

Και πάλι τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι πωλήσεις λιανικής τον Απρίλιο ήταν αμετάβλητες σε σχέση με τον Μάρτιο και 5,2% υψηλότερα έναντι του προηγουμένου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης