Με απώλειες πέριξ του 1% κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, καθώς τα νέα στοιχεία για την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ εν μέσω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού αναδεικνύουν το πλήγμα το οποίο έχει υποστεί η οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Τα δε παραδείγματα αναζωπύρωσης των κρουσμάτων της νόσου σε χώρες που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς μειώνουν την αισιοδοξία για μια γρήγορη επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 331,53 μονάδες ή 1,43%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 44,60 μονάδων ή 1,58%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “χάνει” 138,56 μονάδες ή 1,56%.

Ο μεν Dow βαδίζει για την τέταρτη συναπτή ημέρα απωλειών, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq για την τρίτη.

Το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν την Τετάρτη οι προειδοποιήσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ύφεσης διατηρείται έτσι και σήμερα, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η επανεμφάνιση κρουσμάτων θα εμποδίσει την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παράδειγμα χωρών όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα που είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι μετά την άρση των περιορισμών δείχνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει μια μακρά και επίπονη διαδικασία και δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο αρχικά ήλπιζαν οι επενδυτές.

Στο προσκήνιο παραμένουν ταυτόχρονα και οι ανησυχίες για μια νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από την Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο προσπαθεί να κλέψει στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιείται για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του εξάλλου σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι έχει μια καλή σχέση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι “αυτή τη στιγμή απλά δεν θέλω να του μιλήσω”.

Μιλώντας στο Fox Business Network, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι “πολύ απογοητευμένος” με την Κίνα, συνεχίζοντας την κριτική του στη διαχείριση της πανδημίας από το Πεκίνο.

«Θα μπορούσαν να το είχαν σταματήσει», δήλωσε, ενώ σημείωσε επίσης ότι “εξετάζει” τις κινεζικές επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια, αλλά δεν ακολουθούν τους λογιστικούς κανόνες των ΗΠΑ.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 5 κινούνται με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Cisco, Merck και UnitedHealth, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Travelers Cos. και Raytheon.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι περισσότερα από 2,9 εκατ. άτομα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι αρχές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι συνολικές αιτήσεις στους δύο μήνες κατά τους οποίους ο κορονοϊός πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ φτάνουν πλέον τις 36,5 εκατ. Μόνο τον Απρίλιο χάθηκαν συνολικά 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας στο δυσθεώρητο, ειδικά για την πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, 14,7%, το υψηλότερο ποσοστό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης