Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, 10:44
Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με μεγάλες απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στην πορεία της πανδημίας και στις προσπάθειες της Ε.Ε. να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει στις αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μαζικές ελλείψεις στα εμβόλια εξανεμίζουν τις όποιες ελπίδες είχαν οι επενδυτές για κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν κάποια από τα μέτρα περιορισμού για τον έλεγχο των μολύνσεων.

Οι εντάσεις μεταξύ της AstraZeneca και της Ε.Ε. συνεχίστηκαν την Πέμπτη, με την Κομισιόν να προειδοποιεί τις φαρμακοβιομηχανίες ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει πιθανές εξαγωγές εμβολίων εκτός και αν υποχρεωθούν να παραδώσουν τις δόσεις όπως έχουν δεσμευτεί.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει και η εκτόξευση στις κερδοσκοπικές συναλλαγές από μικροεπενδυτές που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να ποντάρουν μαζικά σε μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο ανοικτών πωλήσεων (short salles).

Η πρακτική αυτή οδήγησε αρκετές χρηματιστηριακές να αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να περιορίσουν τις αγορές αυτών των μετοχών. Τις προηγούμενες ημέρες η συγκεκριμένη πρακτική οδήγησε τις μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainmen σε ένα τρελό ράλι.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,65% στις 396,73 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,8% στις 13.430,85 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 1,7% στις 5.418,64 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,5% στις 6.427,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 υποχωρεί 1,35%.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, 11:01