Το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει προς την καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει την λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018 μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999, ενώ αποτελεί την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ράλι, όπως παρατηρεί η Wall Street Journal, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να χάνει την δημοφιλία του και οι επενδυτές ξεκίνησαν να τιμολογούν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές.

Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Υπήρξε ένα σημείο καμπής για το επενδυτικό αίσθημα», σχολίασε ο Giuseppe di Mino της Amber Capital προσθέτοντας πως «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τελικά θα κάνουν από αυτά που λένε ότι θα κάνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δις. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής της στην Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Η μεταβολή στο επενδυτικό αίσθημα – που αποτυπώνεται στην αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018 – σηματοδοτεί μια απότομη μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η WSJ. Εκεί που διαπραγματεύονταν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium.

“Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές – τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι – έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ioannis Kokkoris της Queen Mary University στο Λονδίνο.

«Το 2019 ξεκίνησε πολύ καλύτερα και πιστεύω πως έχει γίνει μεγάλη προσαρμογή την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Tim Umberger, partner της Sweden’s East Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,8 δις. δολαρίων.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος λέγοντας πως η εταιρεία του επενδύει σε ελληνικές τράπεζες (τις οποίες χαρακτηρίζει υποτιμημένες) από την αρχή του έτους, χωρίς να αποκαλύπτει ονόματα.

Παρ’ολ’αυτά  ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης παραμένει 84% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, σημειώνει η WSJ, ενώ όπως παρατηρεί η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% κατά τα χρόνια της κρίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης