Έγκλημα χωρίς τιμωρία στην υπόθεση του "Αγία Ζώνη ΙΙ"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, 14:53
Έγκλημα χωρίς τιμωρία στην υπόθεση του "Αγία Ζώνη ΙΙ"

Τέσσερα χρόνια έχουν κλείσει από την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπεύθυνου για το ναυάγιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή η ανάκριση! Πρόσφατα μάλιστα το WWF Ελλάς κατέθεσε αναφορά προς τον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόοδο και ολοκλήρωση της ανάκρισης, ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, όπου και όπως πρέπει.

Σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς αναφέρει:

«Η αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την υπέρβαση των εύλογων χρονικών ορίων της ανάκρισης, την αποδυνάμωση των αποδεικτικών μέσων, την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης και τον κίνδυνο παραγραφής τουλάχιστον ορισμένων (πλημμεληματικού χαρακτήρα) αδικημάτων, που έχουν ενδεχομένως τελεστεί.

»Πριν από τέσσερα χρόνια, καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το ναυάγιο που μαύρισε τις ακτές του Σαρωνικού, καταγγέλλοντας παράβαση διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και ζητώντας την απόδοση ποινικών ευθυνών. Μάλιστα, καταθέσαμε στην Εισαγγελία Πειραιά και ειδική έκθεση, η οποία έδωσε στις δικαστικές αρχές όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Από τότε, σιγή δικαιοσύνης. Αν για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα καθυστερεί τόσο πολύ η απονομή δικαιοσύνης, τότε για ποιο κράτος δικαίου μιλάμε, ειδικά όταν διανύουμε τη χειρότερη στην ιστορία περιβαλλοντική κρίση;» δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο WWF Ελλάς.

«Η εξακρίβωση των αιτίων και η απόδοση ποινικών ευθυνών για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο δεν φαίνεται να οφείλεται απλώς σε λάθος, είναι ζήτημα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος. Σε μια εποχή κατά την οποία οι παρενέργειες της κλιματικής κρίσης δεν είναι θεωρητική συζήτηση, αλλά αλλάζουν με βίαιο τρόπο τη ζωή μας, η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ως εγγυήτρια και ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε ότι μετά από 4 χρόνια η ανάκριση πλησιάζει στο τέλος της με την κλήση και των κατηγορουμένων σε απολογία» ανέφερε η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος του WWF Ελλάς.

Δείτε τη σχετική συνέντευξη του διευθυντή του WWF Ελλάς στο zougla.gr εδώ:

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ του zougla.gr για το μεγάλο ατιμώρητο έγκλημα εδώ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:10