Συνέντευξη: Λυδία Καραθανάση

Ως πότε ανυπεράσπιστα ζώα να πέφτουν νεκρά από τυφλά (;) πυρά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις αρκούδες, η μία εκ των οποίων θήλαζε ακόμη τα μωρά της, σκοτώθηκαν -σε διάστημα ενός μήνα- από αγνώστους με πυροβόλο όπλο, στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 12 Αυγούστου εντοπίστηκαν δύο νεκρές αρκούδες πολύ κοντά στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα ενώ μία ακόμα είχε εντοπιστεί πυροβολημένη πριν από μερικές εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή. Την πρώτη αρκούδα εντόπισε αγρότης που ειδοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός της επήλθε από ένα μόλις τραύμα που έφερε στα πλευρά, ωστόσο το βλήμα τραυμάτισε το ζώο ενδοκοιλιακά και κατέληξε από εσωτερική αιμορραγία. 

Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος επικοινωνίας: Η ατιμωρησία «σκοτώνει»

Ο «Αρκτούρος» σχολίασε στη «Ζούγκλα» το περιστατικό δια στόματος του υπεύθυνου επικοινωνίας, κ. Πάνου Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι επρόκειτο για ένα ακόμη ακραίο περιστατικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στεφάνου, φανερά προβληματισμένος για το ατυχές συμβάν υπογράμμισε, «πρόκειται για ακραία περιστατικά, μάλιστα στην ίδια περιοχή και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητοποίηση από τις αρχές και ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα και στις έρευνες. Η ατιμωρησία είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε να συμβαίνουν ίδια περιστατικά ξανά και ξανά». 

Πόσος είναι ο πληθυσμός των αρκούδων στην Ελλάδα;

Από την έρευνα που έχει κάνει ο «Αρκτούρος» ο πληθυσμός των αρκούδων υπολογίζεται τουλάχιστον 500 στην Ελλάδα. Ο Αρκτούρος είναι μία οργάνωση η οποία έχει τη δράση για την προστασία της αρκούδας. Υπεύθυνο είναι το ελληνικό κράτος.

Ποια είναι η σημαντικότητα των αρκούδων στην πανίδα;

Η αρκούδα είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στην Ελλάδα και από μόνο του λόγω μεγέθους είναι στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας. Η παρουσία του είναι πάρα πολύ σημαντική για την ελληνική βιοποικιλότητα και από την παρουσία της αρκούδας εξαρτώνται πάρα πολλά ζώα αλλά και η χλωρίδα. Αυτό συμβαίνει διότι έχει πολύ υψηλές διατροφικές ανάγκες και καλύπτει μεγάλες αποστάσεις. Τρέφεται κυρίως με καρπούς, με φρούτα και λαχανικά. Έχει την δυνατότητα μέσω της αποβολής όλων αυτών των σπόρων και λαχανικών, μέσω των κοπράνων, να βοηθήσει στην αναγέννηση των δασών, των φυτών και των καρπών που τρώει. Άρα είναι πολύ σημαντικό ζώο και γι΄ αυτό είναι και προστατευόμενο όχι μόνο από την ελληνική αλλά και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά, τα οποία είναι οι πολίτες του αύριο την ενσυναίσθηση για τα ζώα;

Σίγουρα η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση είναι ένας από τους τομείς που δραστηριοποιείται ο Αρκτούρος και είναι ένας τρόπος. Ωστόσο, δεν αρκεί. Θα πρέπει να γίνει βίωμα και μέσα από πιο συστηματική και πιο ευρεία παρουσίαση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αξίας που έχει όχι μόνο η αρκούδα αλλά και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα, ο λόγος που πρέπει να έχουμε καθαρά και προστατευμένα δάση, καθώς και ο λόγος που χρειαζόμαστε τα άγρια ζώα. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει μία ευρύτερη γνώση και κατανόηση του περιβάλλοντός. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί πρέπει να το διατηρούμε σε ικανούς αριθμούς και υγιές αλλά και σε σημείο να εξασφαλίζει την επιβίωση αλλά τη συντήρηση αυτών των ζώων.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στο έργο του «Αρκτούρου» και γιατί είναι σημαντικό να το κάνει;

Μπορεί να το κάνει είτε ενισχύοντας το έργο του «Αρκτούρου» οικονομικά, είτε με μία δωρεά ή υιοθετώντας κάποιο ζώο, είτε με το να γίνει μέλος, είτε φυσικά προσφέρονας εθελοντική εργασία βοηθώντας έτσι την καθημερινή φροντίδα των ζώων αλλά και τις ανάγκες της οργάνωσης. Είναι σημαντικό γιατί έτσι ερχόμαστε και πιο κοντά στην άγρια ζωή, βλέπουμε από κοντά και μαθαίνουμε περισσότερα για την προστασία και για την αξία της και αυτ’ο βοηθάει και την καλλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικών και φιλοζωικών αξιών.

 

Παύσατε πυρ

Κάθε χρόνο καταγράφονται ατυχήματα με άγρια, σπάνια ζώα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας. Δυστυχώς πέρα από τα τροχαία τα «τυφλά πυρά» σκοτώνουν ζώα. Το δικό μας όπλο για την προστασία τους είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης αλλά και της γενικότερης παιδείας μας. Γιατί στις προκειμένες περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι ο κακός ήρωας των παραμυθιών. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης