Ιουλία Τσέτη για Βιώσιμη Ανάπτυξη: Με υπευθυνότητα και οργάνωση αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 13:02
Ιουλία Τσέτη για Βιώσιμη Ανάπτυξη: Με υπευθυνότητα και οργάνωση αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής

Άρθρο της Ιουλίας Τσέτη* για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Εάν η σοβαρή υγειονομική κρίση, μας δίδαξε την ετοιμότητα, την αλληλεγγύη, την οργάνωση, την ανάγκη για αυτάρκεια και επάρκεια των πρώτων υλών, τότε η κλιματική κρίση -και όχι αλλαγή, αυτή είναι παρελθόν πλέον- θα πρέπει να μας διδάξει την υπευθυνότητα, ατομική και συλλογική και τον σεβασμό στον πλανήτη μας, ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή. Και ακόμη, να μας διδάξει τη σύμπνοια και το κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο, από το να εργαστούμε σκληρά και αποδοτικά, με στόχο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. 

Οι πρόσφατες πυρκαγιές που βιώσαμε όλοι μας, και οι οποίες κατέστρεψαν περιουσίες και πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα γης, δεν πληγώνουν μόνο την κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία και την αγορά εργασίας. Πληγώνουν το μέλλον και αποτελούν τροφή για σκέψη, για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε στο εξής, ώστε να περισώσουμε ό,τι απέμεινε.

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές της Ελλάδας, είναι οι πλημμύρες στη Γερμανία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παντού. Τον Αύγουστο, για πρώτη φορά, έπεσε βροχή και όχι χιόνι, στην κορυφή της Γροιλανδίας, ενώ σχεδόν 1 δισεκατομμύριο παιδιά, βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την UNICEF! Οι ερευνητές διεθνώς υποστηρίζουν, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε εννέα φορές πιθανότερη την εμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ευρώπη. Επομένως, θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα ακραία φαινόμενα, ως απότοκα της κλιματικής κρίσης…

Και είναι επίσης κάτι παραπάνω από βέβαιον, ότι οι προκλήσεις -οικονομικές, υγειονομικές, κλιματικές- θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται και να μας…  εκπλήσσουν, συνεπώς, δεν θα πρέπει να μας βρίσκουν ανέτοιμους. 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η σημασία της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης έχει επηρεάσει σημαντικά όλο τον πλανήτη -όχι μόνο όσον αφορά τον τρόπο ζωής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν την πολιτική τους, καθώς και την τακτική, με την οποία οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν λειτουργικά μοντέλα και σχεδιάζουν την στρατηγική τους. Ένας από τους βασικούς παράγοντες παρακίνησης των επιχειρήσεων να ενστερνιστούν τις αρχές της αειφορίας ως κατευθυντήρια στρατηγική, είναι η ευκαιρία ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η στρατηγική. 

Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, μέσω της στρατηγικής της για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, του πλαισίου της για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030, της ταξινομίας της ΕΕ για χρηματοδότηση σε υπεύθυνες δραστηριότητες, της Ενεργειακής Ένωσης και του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί βασικό βήμα προς την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού και της ευρύτερης ατζέντας της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις. Έτσι, θα πρέπει να σκεφθούμε ότι είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση της έρευνας για δημιουργία νέων μορίων, η συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και η σύνδεση της παραγωγής με την καινοτομία. Και φυσικά, η ενδυνάμωση και η χρήση της τεχνολογίας, της τηλεϊατρικής και της ψηφιακής μεταρρύθμισης, στην υπηρεσία της ανθρώπινης υγείας, προόδου και ευημερίας. Είναι επίκαιρο παρά ποτέ, να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η παραγωγή στην Ευρώπη, να γυρίσει πίσω από εκεί που ξεκίνησε. Να κερδίσουμε τις θέσεις εργασίας που χάσαμε και την ανάπτυξη που μας πρέπει.

Είναι η ώρα, να απενοχοποιήσουμε τα κέρδη, η βιομηχανία να έχει έσοδα για τις παραγωγικές μονάδες και τους εργαζομένους της, διότι μόνο με βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις μπορεί να στηριχθεί η οικονομία, η απασχόληση και η κοινωνία. Να πάψουν οι απεχθείς φόροι- clawback και rebate- οι οποίοι ξεκίνησαν από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, φρενάροντας τη φαρμακοβιομηχανία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν απόλυτα αναγκαίες επενδύσεις. 

Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα για όλους μας, για τις επιχειρήσεις, για τη νέα γενιά, για τον πλανήτη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: υπευθυνότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, νέο παραγωγικό μοντέλο!

Ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, αλλά και ως πρόεδρος του Global Compact Network Hellas, εκτιμώ, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, να σεβαστούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να γίνουμε κόμβος Καινοτομίας, Έρευνας και Αριστείας, πάντα υπό την «ομπρέλα» της Βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.  Άλλωστε και το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με σύνεση και σοφία.

Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος του Global Compact Network Hellas. 

Όλοι μας αλλά περισσότερο ο επιχειρηματικός κόσμος, θα πρέπει να στραφεί σε μία άλλη κουλτούρα, με έμφαση τη διαφύλαξη των φυσικών μας πόρων, του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, αλλά και η πρόκληση της κλιματικής κρίσης, δείχνει ήδη τον δρόμο, για να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να επικεντρωθούμε στη Γη με σεβασμό, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών, φροντίζοντας παράλληλα και τις επιχειρήσεις, μετατρέποντας τις μονάδες, σε ενεργειακά βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. 

Η έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας όπως και της Αριστείας και της Καινοτομίας, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την φιλοσοφία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) με πάνω από μισό αιώνα ζωής. Δράσεις που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την επιστήμη και τη νέα γενιά, την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον (με διαρκείς καθαρισμούς υποβρύχιους και παράκτιους) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Στρατηγικής του ΟΦΕΤ για την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα. Το σύνθημα TELEIA, αποτελεί το ακρωνύμιο της φιλοσοφίας του Ομίλου και αφορά στις εταιρικές ΑΞΙΕΣ και μεταφράζεται ως εξής: Ομαδικότητα - Teamwork, Αδιαπραγμάτευτη Ηθική – Ethos, Διαρκή Μάθηση- Learning, Αριστεία-Excellence, Καινοτομία- Innovation  και Υπευθυνότητα - Accountability. 

Οι Uni-pharma & InterMed, αποτελούν μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών- UN Global Compact- έχοντας ευθυγραμμίσει τις λειτουργίες τους με τις διακηρυγμένες Αρχές του, στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Αλλαγής. 

Εμείς στον ΟΦΕΤ λέμε: Αξία για τον άνθρωπο, ευθύνη για την κοινωνία! Κάνουμε το ΕΓΩ, ΕΜΕΙΣ, λειτουργούμε συλλογικά, με σύμπνοια και συνεχίζουμε! 

Το "ταξίδι¨ των επιχειρήσεων προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το 73% των CEOs στην πρόσφατη έρευνα του UN Global Compact “CEO Survey 2021”, δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει τη σημασία της εταιρικής υπευθυνότητας και η πίεση για ανάληψη δράσης σε ζητήματα βιωσιμότητας αναμένεται να αυξηθεί πολύ σημαντικά τα επόμενα τρία χρόνια. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις καλούνται, λοιπόν, σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον να ανταποκριθούν με περισσότερη διαφάνεια και με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης στις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών, των πελατών, της κοινωνίας και των εργαζομένων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του UN Global Compact Network Hellas είναι να λειτουργήσει ως μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που δεσμεύονται να έχουν έναν θετικό και ουσιαστικό αντίκτυπο στις πιο επείγουσες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Ως τοπικός φορέας του UN Global Compact, της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας εταιρικής βιώσιμης ανάπτυξης, ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται σε ένα οικουμενικό σύστημα αξιών όπως αποτυπώνεται στις Δέκα Αρχές που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Συνθήκες Εργασίας, το Περιβάλλον και την Καταπολέμηση Διαφθοράς. Παράλληλα, προάγει την ενσωμάτωση των SDGs στην στρατηγική των επιχειρήσεων και εστιάζει στους πέντε Στόχους που οι επιχειρήσεις μπορούν να ηγηθούν και συμβάλουν περισσότερο για την επίτευξή τους: #5 Ισότητα των Φύλων, # Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, #13 Δράση για το Κλίμα, #16 Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και # 17 Συνεργασία για τους Στόχους.

Υπηρετώντας το όραμα “One Global Compact” μέσω μιας εθνικής-παγκόσμιας προσέγγισης των προκλήσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, το UN Global Compact Network Hellas αναπτύσσει δράσεις capacity building με την εμπειρία και την αξιοπιστία των Η.Ε., προσφέρει ευκαιρίες διασύνδεσης και προβολής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και παρέχει τα εργαλεία ώστε να μπορεί μια επιχείρηση -ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και ωριμότητας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης- να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που σχετίζονται με τη δημοσιοποίηση εκθέσεων βιωσιμότητας (reporting). Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία, η δέσμευση στην εφαρμογή των Δέκα Αρχών, η ετήσια αναφορά προόδου (Communication on Progress- CoP) και η μέτρηση των αποτελεσμάτων δράσης της είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις σημερινές συνθήκες της αγοράς αλλά και μια έμπρακτη συμβολή στην κοινωνία ευρύτερα.

Βασική παράμετρος των στόχων του UN Global Compact Network Hellas είναι η καθοδήγηση των επιχειρήσεων στο ταξίδι τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, η υποστήριξη τους ώστε να θέτουν φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τους SDGs και η ανάδειξη των πρωτοβουλιών των ελληνικών υπευθύνων επιχειρήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων και η συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τοπικό επίπεδο αποτελούν προτεραιότητες για το UN Global Compact Network Hellas, και ταυτόχρονα τη βάση για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα επιφέρει τους κατάλληλους μετασχηματισμούς που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Η Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός MSc, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος του Global Compact Network Hellas. 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 13:09