Το ΠΑΚΟΕ στις 04/02/2022, πραγματοποίησε δειγματοληψίες στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης από τον Άσσο της Κορινθίας,  μέχρι την Πάτρα της Αχαΐας.

Στη διαδρομή, οι περιοχές και ο αριθμός των δειγμάτων που ελήφθησαν είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους παρακάτω πίνακες των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, πως οι περιοχές από τον Άσσο μέχρι το Δερβένι, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Το μικροβιακό φορτίο (κολοβακτηρίδια, E.coli,εντρερόκοκκοι) ήταν, πολύ πιο πάνω από το όριο του μηδενός.

Ανησυχία προκαλεί και η συγκέντρωση των θειικών ιόντων. Δυστυχώς, οι τιμές τους – με ανώτατο όριο 250mg/lt- κυμαίνονται από 137mg/lt μέχρι 443 mg/lt.

Το νερό, λοιπόν, κρίνεται ακατάλληλο. Όχι μόνο για πόση αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χρήση (φαγητό, μπάνιο, κ.α).Για αυτό οι Αρχές πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα  και να το λύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Μικροβιολογικών Αναλύσεων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  από Άσσος –  Πάτρα,   στις  4 / 02 / 2022.

 

Ο Δημοσιογράφος του ΠΑΚΟΕ, Γιάννης Ασδραχάς, συζήτησε με κατοίκους των παραπάνω περιοχών και παρακάτω παρατίθενται οι συνομιλίες αυτές. Πιστεύουμε ότι διαμορφώσετε σαφή εικόνα, για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ένα μέτριου κυβισμού αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει την απόσταση από το Βραχάτι, την παραθαλάσσια κωμόπολη του δήμου Βέλου-Βόχας του νομού Κορινθίας, μέχρι τη Πάτρα -την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα- σε μία ώρα και είκοσι τρία λεπτά. 
Η αποστολή του ΠΑΚΟΕ διάνυσε  την παραπάνω διαδρομή σε δέκα ώρες. Όσες ήταν αρκετές για να καταγράψει -σε κάθε πόλη και οικισμό, στην πορεία αυτών των χιλιομέτρων- την ποιότητα του πιο ζωτικού στοιχείου για την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής, του νερού.

 Για τον οδηγό ή ακόμα για τον περιηγητή,  αυτή η απόσταση φαντάζει ως μία σχεδόν ομοιόμορφη εναλλαγή θελκτικών τοπίων. Όμως η διαδρομή του νερού από τις πηγές, τις δεξαμενές ή τα πηγάδια στο αστικό δίκτυο δεν αφήνει μία κοινή αίσθηση.  Συναντήσαμε πόλεις όπου το νερό είναι τόσο σκληρό, ώστε ν’ αχρηστεύονται τα φίλτρα μέσα σε μία μέρα. Σε άλλες, όταν οι κάτοικοι πάνε διακοπές και κάνουν μπάνιο με άλλο νερό αισθάνονται στο σώμα τους τρομερή διαφορά. Αλλού οι απόψεις διίστανται με κάποιους να δηλώνουν λάτρεις του νερού από το τοπικό δίκτυο και άλλους να θεωρούν ότι έχει άσχημη μυρωδιά. Ακόμα, υπάρχουν περιοχές που η μυρωδιά του νερού έχει σκαμπανεβάσματα από το χειμώνα στο καλοκαίρι, καθώς και μέρη όπου θεωρούν ότι το νερό του δικτύου είναι ευεργετικό και δεν το αλλάζουν με κανένα εμφιαλωμένο. Στην περιήγησή μας καταγράψαμε ένα μεγάλο δείγμα απόψεων μιλώντας με πολίτες κάθε φύλου και ηλικίας. Εργαζόμενους σε επιχειρήσεις -που η χρήση του νερού είναι επιβεβλημένη- όπως πρατήρια άρτου και αρτοποιίας, καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ κ.α.

Σε αυτή την αποστολή το σημαντικότερο είναι ότι το επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ έκανε υδροληψίες, ακολουθώντας απαρέγκλιτα το σχετικό πρωτόκολλο σε πάρα πολλά σημεία κάθε πόλης. Ούτως ώστε να μπορεί να καταθέσει επακριβώς, με την αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση της επιστήμης, την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες.
Τ’ αποτελέσματα παρουσιάζονται στο παρόν ρεπορτάζ.

Τρεις ερωτήσεις θέσαμε στα συνολικά ογδόντα δύο άτομα που ρωτήσαμε, κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας:

Το νερό που παρέχεται από το δίκτυο στην περιοχή σας είναι κατάλληλο για πόση αλλά και για την υγιεινή σας;

Το νερό έχει σταθερή ποιότητα;

Γνωρίζετε εάν ο δήμος κάνει έλεγχο του νερού που προέρχεται από το δίκτυο και εάν ανακοινώνει τα αποτέλεσμα;

Γνωρίζετε ή έχετε ακούσει αν κάποιος συμπολίτης σας έχει ασθενήσει από το νερό του δικτύου; 

 Η διαδρομή μας ξεκίνησε από τον Άσσο, το παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Κορινθίας. Η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει έντονη οικιστική ανάπτυξη, με την κατασκευή εκατοντάδων νέων εξοχικών κατοικιών. Στον Άσσο οι κάτοικοι δεν πίνουν από το νερό του δικτύου: «Καλό νερό δεν είχαμε ποτέ. Έχουμε πρόβλημα από τα πηγάδια που χρησιμοποιούμε για το δίκτυο  δεν πίνετε το νερό» μας είπε ένας πενηντάχρονος δημόσιος υπάλληλος.
«Δεν πίνετε το νερό μας. Περιμένουμε να συνδεθούμε στο νέο δίκτυο και να γίνεται η  υδροδότηση με νερό Στυμφαλίας. Θέλω να σημειώσετε ότι το δίκτυο μας έχει παλιές σωληνώσεις που έχουν καρκινογόνο αμιαντοτσιμέντο και αρκετές διαρροές» τόνισε 60 χρονος αγρότης. Όσο για τις μετρήσεις; Κάποιοι δηλώνουν ότι έχουν ακούσει κάτι σχετικό, χωρίς να το έχουν εξακριβώσει. Ενώ οι περισσότεροι έχουν πλήρη άγνοια.

Παρόμοια εικόνα με τον Άσσο έχει και το Bραχάτι. Όλοι ανεξαιρέτως μας είπαν ότι το νερό -το οποίο, προέρχεται από γεωτρήσεις- δεν πίνετε. Επίσης ότι το καλοκαίρι έχει πολύ άσχημη μυρωδιά.
«Το νερό έχει χώμα, τα φίλτρα που βάζουμε κάθε 10 μέρες  βουλώνουν» μας είπε ιδιοκτήτης επιχείρησης λιανικής πώλησης τροφίμων. Ενώ μία πελάτισσα του πρόσθεσε ότι «τα πλυντήρια μας χαλάνε συνέχεια. Φταίει η ποιότητα του νερού. Κανένα σπίτι δεν υπάρχει χωρίς φίλτρο γιατί διαφορετικά θα πρέπει να αλλάζει διαρκώς συσκευές». Μία 30χρονη ιδιωτική υπάλληλος, ανέφερε ότι «τα φίλτρα βουλώνουν αμέσως. Τα αλλάζουμε κάθε 3 με 5 μέρες». Μαγαζάτορας στην εστίαση πρόσθεσε ότι «φεύγω από το μαγαζί κάθε βράδυ και η δαχτυλήθρα του φίλτρου είναι γεμάτη από άμμο».

 Πιο γλαφυρός ήταν ένας σαραντάχρονος άνδρας που τόνισε ότι όταν πάει διακοπές «τα μαλλιά μου μαλακώνουν και το δέρμα μου γίνεται πιο λείο. Καταλαβαίνουμε έτσι τη διαφορά της ποιότητας που έχει το νερό του δικτύου μας».

Ούτε στο Κοκκώνη διέφερε η εικόνα. Οι δημότες δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το νερό. Το οποίο, αποφεύγουν «ακόμα και για τη κουζίνα» όπως μας είπε μία 50χρονη γυναίκα. 

Ίδια αντιμετώπιση, για το νερό, και από τους κατοίκους στο Κιάτο: «Οι τοπικοί άρχοντες  μας λένε ότι το νερό είναι αγιασμός. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι δεν το πίνουμε» μας είπε, χαρακτηριστικά, ένας κάτοικος. 
Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε, για ζητήματα σχετικά με την υδροδότηση του Κιάτου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ο οποίος, όμως, δεν θέλησε να μας παραχωρήσει συνέντευξη. Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2021 δύο παιδιά βρέθηκαν στο νοσοκομείο από ακατάλληλο νερό, στο Διμηνιό. Ο δήμος, τότε, δεν είχε ενημερώσει για την ποιότητα του νερού.
Ξυλόκαστρο

«Το δίκτυο είναι πάρα πολύ καλό. Κάποιοι πίνουν νερό εμφιαλωμένο ίσως επειδή είναι ανασφαλείς» μας είπε ένας άνδρας 35 χρονών. Άλλος μας  τόνισε ότι «τον Αύγουστο, λόγω του τουρισμού, το νερό δεν πίνετε».

Ο Κωνσταντίνος Σιώκος (Πολιτικός Μηχανικός που εργάζεται στην εταιρεία ύδρευσης του δήμου), μας είπε για την προέλευση του νερού: «Το νερό είναι κατά  99%  πηγαίο. Υπάρχουν δύο δεξαμενές στα Καριώτικα Κορινθίας. Για την ποιότητα του νερού βγάζουμε τακτικά ανακοινώσεις, πέντε φορές το χρόνο»

Δερβένι

Στο Δερβένι δηλώνουν περήφανοι για το νερό τους. Είναι καθαρό μας είπαν και μας πρότειναν να το δοκιμάσουμε.
Ακόμα, σε κάποια καταστήματα, μας έκαναν και επίδειξη της καθαρότητας των ποτηριών που γέμισαν με νερό.
 «Σαν κρύσταλλα, δεν έχουμε στάμπες από άλατα» ήταν η επισήμανσή τους.

Βέβαια ένας παλαιότερος θυμήθηκε πως «τη δεκαετία του 1980 το νερό ήταν άσχημο. Δεν πινόταν. Το  νερό τώρα προέρχεται από το πηγάδι».

Στην  Αιγείρα δεν έχουν την ίδια την ίδια εκτίμηση για το νερό: «Έχει θέμα το νερό εδώ, εγώ έχω φίλτρο» μας είπε μία 40χρονη γυναίκα. Ένας 60χρονος άνδρας, ανέφερε: «Πίνω μόνο εμφιαλωμένο νερό, εδώ υπάρχει πρόβλημα με το χλώριο. Στο σπίτι μου έχω φίλτρο». 

Διακοπτό

Ένας κάτοικος -που ζει εννιά χρόνια στο Διακοπτό- μας είπε ότι θεωρεί καλή την ποιότητα του νερού. Αλλά παραδέχτηκε ότι «καμιά φορά πίνω εμφιαλωμένο νερό. Εγώ και η οικογένεια μου χρησιμοποιούμε στο σπίτι φίλτρο νερού». Μία γυναίκα 40 χρονών, σ’ έναν φούρνο, μας επισήμανε πως «οι εγκαταστάσεις είναι παλιές.  Το νερό έχει άλατα και δεν το χρησιμοποιούμε. Δεν γνωρίζω από πού έρχεται».

Αίγιο

Όπως μας είπε μια κάτοικος «το νερό έχει άλατα και δεν το χρησιμοποιούμε για το φαγητό. Όχι σε κάποιες περιοχές.

Φίλτρο χρησιμοποιούμε. Περισσότερο του δικτύου αλλά χρησιμοποιούμε και νερό της βρύσης.

Εγώ πίνω νερό άλλοι όχι. Η ΔΕΥΑ για παράδειγμα, κατά τη κρίση μου, χρησιμοποίησε πολύ χλώριο αυτήν την εβδομάδα».

Κάποιος άλλος κάτοικος, μας είπε: «Υπάρχουν πέτρες στο νερό. Έχουμε συνεχώς θέμα με τη ποιότητα του. Εγώ είμαι φτωχός. Πίνω νερό από τη βρύση δεν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω εμφιαλωμένο και να πίνω. Πιστεύω ότι είναι καλό το νερό του δικτύου. Πίνω νερό όμως από τη βρύση».

Σελινιάτικα

Κάτοικοι της περιοχής μας είπαν: «Πίνουμε εμφιαλωμένο νερό όπως πολλοί άλλοι που κάνουν το ίδιο. Εμείς χρησιμοποιούμε το νερό. Το θεωρούμε καλό και δεν έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα».

Ψαθόπυργος

Ανάλογα την εποχή, κάποιοι κάτοικοι, επιλέγουν τι νερό θα πιουν: «Το νερό που έρχεται από το δίκτυο το προτιμούμε, όμως δεν το πίνουμε το καλοκαίρι επειδή γίνεται πρόσμιξη με άλλο νερό έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες λόγω της τουριστικής περιόδου.

Εμφιαλωμένο πίνουμε και έχουμε φίλτρα στο σπίτι επειδή θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Το καλοκαίρι έχει μία μυρωδιά».

Ρίο

Ένας νεαρός μας είπε ότι δεν έχει πιει ποτέ νερό από τη βρύση! «Είμαι 20 χρονών και δεν θυμάμαι να έχω δοκιμάσει ποτέ νερό από την βρύση. Πίνω πάντα εμφιαλωμένο. Παντού χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο. Ακόμα και στις μηχανές που παρασκευάζεται ο καφές».

Πάτρα

Οι απόψεις διίστανται, στην Πάτρα. Για περίεργη μυρωδιά του νερού, έκανε λόγο μια φοιτήτρια: «Πίνω μόνο εμφιαλωμένο. Είμαι φοιτήτρια στη Πάτρα και το νερό του δικτύου μου μυρίζει περίεργα. Δεν το έχω συνηθίσει».
Αντίθετα μια άλλη κάτοικος, δήλωσε ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα με το νερό. Το πίνω από τότε που γεννήθηκα και δεν με ενοχλεί η μυρωδιά του».

Κάποιος λέει κατηγορηματικά: «Εμφιαλωμένο, κάποιες φορές βρίσκεις χώμα και χλώριο χωρίς να υπάρχει λόγος».
Άλλος δεν συμφωνεί: «Δεν ξέρω τη προέλευση του νερού, αλλά εγώ το πίνω.
Έχω συνηθίσει τη γεύση και δεν με ενοχλεί».
Το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι η ποιότητα του νερού ανθρώπινης  κατανάλωσης στην Ελλάδα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό καθήκον των Δήμων, της Αντιπεριφέρειας και του Υπουργείου Εσωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης