Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή περιγράφει με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.

«Στην Αριστερά αναγνωρίζουμε την ύπαρξη των τάξεων και εκτιμούμε πως τα κυβερνητικά εργαλεία μπορούν να αποβούν πολύτιμα στην προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων ώστε να υπάρξει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος μας, λοιπόν, είναι μια χώρα που να στέκεται οικονομικά στα πόδια της και ταυτόχρονα πολίτες που να ζουν με αξιοπρέπεια, χωρίς το φόβο της φτώχειας, πολίτες που θα μπορούν να σχεδιάζουν ξανά το μέλλον τους αισθανόμενοι προστατευμένοι σε ένα επαρκές δίκτυο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καββαδία.

Σημειώνει πως στην Ελλάδα υπάρχουν παραγωγικές δυνάμεις, μυαλά, χέρια, που διψούν να αλλάξουν τη χώρα και υπογραμμίζει πως «χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές». Προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει κεντρικό σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας και συμπληρώνει πως «αυτό είναι που θα κληθούν να επιλέξουν οι πολίτες, όταν έρθει η ώρα». «Δεν προτείνουν όλες οι δυνάμεις της χώρας το ίδιο πολιτικό σχέδιο, οι διαφορές του αριστερού και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου, δεν είναι καθόλου θεωρητικές. Εμείς, για παράδειγμα, αρνούμαστε την παντοδυναμία των μηχανισμών της ανεξέλεγκτης αγοράς, ενώ εκείνοι την αποθεώνουν. Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκείνοι λένε πως η ανισότητα είναι κάτι το φυσιολογικό και ότι φασίζουν όσοι προσπαθούν να την εξαλείψουν. Εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, εκείνοι τρέμουν ακόμα και στην ιδέα του. Εμείς θέλουμε την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά, εκείνοι προωθούν την ανάθεση στα χέρια των “ειδικών”» λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η κ. Καββαδία σημειώνει πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και όχι μια έτοιμη συμφωνία, ενώ τονίζει πως δεν θα πρέπει υιοθετηθούν πρόχειρες λύσεις που θα αφήνουν ανοιχτά προβλήματα για τη συνέχεια. «Η δήλωση καλής θέλησης εκ μέρους του κυρίου Ζάεφ, ότι η οδός που διασχίζει τη διαδρομή Εύζωνοι-Σκόπια θα μετονομαστεί από οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου σε οδό Φιλίας καθώς και η υποσχεθείσα μετονομασία του αεροδρομίου της γειτονικής χώρας, είναι δείγματα ενός περισσότερο διαλλακτικού κλίματος που έχει επικρατήσει αυτήν την περίοδο στην ΠΓΔΜ, ενδείξεις μιας ευνοϊκής συγκυρίας που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη» δηλώνει στο Πρακτορείο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση σταθμίζει με υπευθυνότητα τα δεδομένα και, όπως έχει δηλωθεί κατ΄ επανάληψη, θα καταθέσει στις διαπραγματεύσεις συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα: ονομασία με πλήρες εύρος χρήσης, απαλοιφή αλυτρωτικών διεκδικήσεων».

Όσον αφορά στη στάση των κυβερνητικών εταίρων σημειώνει «το ότι με τους ΑΝΕΛ έχουμε, σε πολλά ζητήματα, διαφορετικές απόψεις, δεν είναι κάτι μυστικό. Το παράδοξο θα ήταν να έχουμε σε όλα ταυτόσημη αντίληψη» και επιτίθεται στη ΝΔ, λέγοντας «το πραγματικό ολίσθημα στη στάση της ΝΔ -ο πρόεδρος της οποίας, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να σιωπά- είναι ότι δεν βγαίνει να πει, ως κόμμα συνολικά, ποια είναι η θέση της ως προς την ονομασία. Αντ΄ αυτού, ψαρεύει στα θολά νερά των συλλαλητηρίων, επιλέγοντας τον ολισθηρό δρόμο του εναγκαλισμού «και της αθώωσης, εν πολλοίς- ακροδεξιών απόψεων».

Επισημαίνει δε «οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει, και με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου τους, ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και ότι, παρά τις διαφωνίες, δεν μπαίνει κανένα ζήτημα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας». «Δεν θα είναι και η πρώτη φορά που υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα σε δυο κόμματα, τα οποία έχουν υπαρκτές και σαφείς ιδεολογικές διαφορές. ‘Αλλο πράγμα όμως να διαφωνείς και άλλο να ρίχνεις τη κυβέρνηση. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται και το υπογραμμίζω αυτό για να μην φαντασιώνονται διάφορα όσοι χρησιμοποιούν την ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία, έχοντας άλλες σκέψεις στο μυαλό τους», προσθέτει.

Για τα συλλαλητήρια η κ. Καββαδία δηλώνει: «Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα η διοργάνωση και η συμμετοχή σε συλλαλητήρια. Από εκεί και πέρα, όλοι κρινόμαστε από το σε ποια συλλαλητήρια επιλέγουμε να συμμετάσχουμε και από το ποιους έχουμε δίπλα μας όταν διαδηλώνουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα συγκεκριμένα καλέσματα περισσεύει ο τυφλός εθνικιστικός λόγος και η ρητορική μίσους. Όλα αυτά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο φόβο που καλλιεργείται από ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ύποπτη χρηματοδότηση, και αποβλέπουν στο να δημιουργηθεί μια πλαστή εικόνα ότι δήθεν κινδυνεύει η “Μακεδονία μας”, αν συμφωνηθεί με τους γείτονες μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης